Новини про зірок
Подобається

«Спасибі за все…»: З життя пішла легенда українського кіно

07/06/2018     Автор: Яна Романська
«Спасибі за все…»: З життя пішла легенда українського кіно

На 84-му році життя померла легенда радянського і українського кінематографа режисер і сценарист Кіра Муратова, передає Корупція.Стар 

Про її смерть повідомили колеги — кінематографісти Одеси. Причина смерті поки невідома.

Кіра Георгіївна Муратова увійшла в історію не тільки українського, а й світового кінематографа: вже перші її фільми-парадокси "Короткі зустрічі" (1967) і "Довгі проводи" (1971) виявилися для радянської влади дуже гострими, соціальними та неоднозначними.

Кіра Муратова народилася в бессарабському місті Сороки. Вивчала філологію в МДУ, в 1959 році закінчила режисерський факультет ВДІКу, де навчалася в майстерні Сергія Герасимова і Тамари Макарової.

У 1961 році Кіра Муратова стала режисером на Одеській кіностудії. Як сценарист і режисер Муратова дебютувала в 1962 році, спільно зі своїм майбутнім чоловіком Олександром Ігоровичем Муратовим.

Після скандалів з керівництвом Одеської кіностудії, їй довелося виїхати з Одеси до Петербурга, де на "Ленфільмі" з'явилася картина "Пізнаючи білий світ" (1978). Тоді ж вона познайомилася з художником Євгеном Голубенко, який став її другим чоловіком і співавтором сценаріїв. Серед найбільш помітних її робіт — "Зміна долі" (1987) і "Астенічний синдром" (1989), стрічки, що привернув до себе значну увагу критики і суспільства.

Популярне: Пам'ятаєте першу наречену  "Холостяка"? Як змінилася і чим займається переможниця реаліті-шоу, Олександра Шульгіна

Остання картина була удостоєна Спеціального призу журі "Срібний ведмідь" 40-го Берлінського кінофестивалю (1990 рік) і кінопремії "Ніка" за кращий ігровий фільм (1991 рік).

Останньою роботою Кіри Муратової став фільм "Вічне повернення" — в 2015 році режисер заявила, що йде з кінематографа.