Без категорії
Подобається

Українка отримала в Каннах головний приз

19/05/2016     Автор: admin
Українка отримала в Каннах головний приз

24171263

Письменниця і режисер Марися Нікітюк вразила всіх своїм сценарієм для повнометражного фільму "Коли падають дерева".
Марися виграла приз ScripTeast Award імені Кшиштофа Кесьлевского. Ця нагорода щорічно вручається за кращий сценарій з країн Східної та Центральної Європи. В рамках цієї програми нагорода вручається вже десятий раз, проте Україна прийняла в ній участь вперше.

Фахівці відзначили надзвичайно багатий кінематографічний потенціал сценарію. На їхню думку, сценаристці вдалося створити екстраординарний світ, одночасно страшний, чарівний, чуттєвий і веселий, але при цьому достовірний.

Приз має грошовий еквівалент у вигляді 10 тисяч євро, які будуть витрачені на зйомки фільму, старт яких заплановано на кінець літа. Також у фінансуванні стрічки візьме участь Держкіно України, а також Польський і Македонський кінофундації (фільм знімається в копродукції). Відомо також, що оператором фільму погодився стати відомий польський оператор Міхал Енглерт. Не зовсім зрозуміло, хто буде режисером фільму, але цілком можливо, що це буде сама Марися. Автор сценарію визначає жанр своєї історії як "драма в стилістиці магічного реалізму". У центрі сюжету історія 5-річної дівчинки Віти.

Потрібно відзначити, що Марися Нікітюк — досвідчений Фестивальники. Фільми за її сценаріями брали участь в престижних міжнародних фестивалях, в тому числі в Локарно, на Одеському МКФ, на "Золотому абрикосі" в Вірменії, на фестиваль короткометражного кіно в Клермон-Феррані та інших.

Никитюк — автор книги прози "Безодня (історії судного дня)", випущена в "Видавництві Анетта Антоненко". Сьогодні до друку готується дитяча "Книга баванок, або Історії чарівного Тойті" (видавництво Glowberry).