Зірка тижня
Подобається

Пісня «Червона рута» святкує 45-річчя

11/09/2015     Автор: Ігор Нагорний
Пісня «Червона рута» святкує 45-річчя

13 вересня 1970 року на Театральній площі Чернівців на всю Україну вперше прозвучали пісні «Червона рута» і «Водограй» у виконанні композитора Володимира Івасюка, які згодом стали найулюбленішими творами українців. 

1

Шлях маловідомого “вокально-інструментального ансамблю” з Чернівців (у титрах навіть назву написали неправильно – “СЕмеричка”) до найпрестижнішого конкурсу СРСР почався з локального успіху – у 1970-му студент-медик Володимир Івасюк виконав “Червону Руту” і “Водограй”. 

Спочатку Володимир Івасюк поїхав у Москву просто як композитор і не планував виходити на сцену. На відео видно, що він не в сценічному “гуцульському” вбранні, а у звичайному костюмі. Але в останній момент, керівник “Смерічки” Левко Дутківський вирішив, що молоді виконавці Яремчук та Зінкевич можуть розгубитись у відповідальний момент, і попрохав Володю Івасюка заспівати разом з ними. 

chervona_ruta_1

“Грудневого ранку ми утрьох вилетіли до Москви. Володя сидів на задньому сидінні й довершував оркестровки, до нудної мелодії моторів прилучався голос гобою, флейти, скрипок, – згадував Яремчук. – …успіх був визначним. Нас декілька разів викликали на сцену”.

1 січня 1972 року концертний запис показали по Всесоюзному телебаченню. Пісня про таємничу гірську квітку розірвала СРСР, країни соцтабору і весь світ, давши старт цілому жанру “карпатських” естрадних відеокліпів із їхнім безкінечним тлом у вигляді порослих смереками гір, водоспадів і гостроверхих турбаз.

x_79688857

У грудні 1972-го фіналістом “Пісні року” став Івасюковий “Водограй”, а далі пішло-поїхало. Володимир Івасюк став хрещеним батьком поп- і рок-музики УРСР, показавши, що українською можна співати не тільки фольклор. Він створив ще більше сотні пісень і задумувався про рок-оперу, але у квітні 1979 року пішов із дому і зник. Його повішене тіло було знайдено у Брюховицькому лісі під Львовом.

У січні 2009-го Генпрокуратура України поновила кримінальну справу про смерть композитора. У грудні 2011-го йому відкрили пам’ятник у Львові.

Іменем найпопулярнішого у XX сторіччі українського хіта був названий музичний фестиваль “Червона Рута”, який із 1989-го виконував ту ж місію, що й пісні Івасюка – показував, що наша культура є не офіціозною, а повнокровною і живою.

1322818717_yaremchyk_ostrovskiy_2

 

Річницю видатного твору відзначать "Святом української пісні" у Чернівцях на Театральній площі міста.

У концерті братимуть участь близько 20 професійних та аматорських виконавців з Чернівецької області. Вони співатимуть українські пісні і необов’язково авторства Володимира Івасюка. Під час концерту свого брата згадає рідна сестра Володимира Івасюка Галина Івасюк-Криса. 

 

Нині народ вважає цю пісню своєрідним ліричним гімном Української держави — її неодноразово виконували поряд з Державним Гімном України.