Новини про зірок
Подобається

«Каннський кінофестиваль 2015»: як все відбувається (ФОТО)

15/05/2015     Автор: admin
«Каннський кінофестиваль 2015»: як все відбувається (ФОТО)

1622402 admin_articles_21_603x354

Франція, Лазурне узбережжя, Канни, кінофестиваль, дефіле зірок на червоній доріжці – плани на 13–24 травня усіх, хто має відношення до кіносвіту. Один з фестивалів “Великої п’ятірки” збирає понад 35 000 професіоналів кінематографу з усього світу. Цьогоріч пальмова гілка, виготовлення якої коштує 20 тисяч євро, є омріяною для 19 стрічок.  П’єр Лекур – новий президент фестивалю обличчям заходу обрав Інгрід Бергман. У зІрки міг бути цього року ювілей — сто років. З усіх постерів на гостей дивиться усміхнена Інгрід п’ятдесятирічної давнини, зазнимкована Девідом Сеймуром. Ведучим знову стане Ламберт Вілсон – актор та співак з Франції.

242497.660xp загруженное

Приблизно 20 млн євро потрібно для організації Каннського кінофестивалю. Тут збирається увесь світський бомонд. Знаменитості світового масштабу та професіонали кіно дефілюють по червоній доріжці. Більш ніж 4 тисячі журналістів висвітлюють цю подію. Все мало б бути бездоганно та ідеально, але… траплялися і курйози.

У 2002 році фільму з Монікою Белуччі та Венсаном Касселем присвоїли нагороду, проте «Незворотність» отримала неоднозначні відгуки. «Занадто багато насилля та жорстокості», — обурювалася преса.

У 2005 році Софі Марсо обрала некомфортне вбрання і втрапила у незручну ситуацію – шовкова бретеля сукні впала і оголила бюст акторки.

У 2009 році «Антихрист» не отримав належної уваги від глядачів. Фільм та його творців ображали прямо з кінозалу. Таку реакцію викликали численні сцени насильства.

У 2011 році Ларс фон Тієр став персоною нон-грата на фестивалі, коли невдало пожартував щодо Гітлера та нацизму.

У 2012 році, до прикладу, Лі Деніелс загубив вставну щелепу.

У 2014 році сталося аж два курйози. Український журналіст Віталій Сердюк став причиною скандалу. Він заліз під спідницю актриси Америки Феррери. Після чого у ЗМІ освистали «Принцесу Монако», яка відкривала фестиваль.

 

Отже, фестиваль стартував 13 травня, а напередодні вже почали з’їжджатися зірки. Найперші гості у Каннах: Джуліанна Мур, Даутцен Крус, Люпіта Ніонго, Наомі Уоттс, Карлі Клосс, Сієна Міллер, Том Харді, Джон Ледженд, Софі Марсо, Шарліз Терон, Дакота Фаннінг та Зої Салдана.

До речі, досить «незмінний» фестиваль все ж вніс деякі корективи. Селфі-манія тепер під забороною. Через те, що зірки, намагаючись зазнимкувати себе на червоній доріжці, утворювали «корки», організатори внесли селфі під табу.

1429281863-777

Щодо журі фестивалю, то цьогоріч тут так би мовити поповнення, адже очільниками стало дві людини, а не одна, як зазвичай. Право очолити тих, від кого залежить подальша доля кінотенденцій у світі, надали американським режисерам – братам Ітану та Джоелу Коенам. Попри те, хто режисери з Америки, експерти раді і тішаться тому, що вони справді здатні дати об’єктивну оцінку європейському кіно. Ітан і Джоел вміють відрізнити цінне від банального, спроможні оцінити чорний гумор і абсурд. Самі брати дуже зраділи дзвінку від Тьєррі Фремо та щасливі такій пропозиції. Приїхали у Канни “для того, щоб просто подивитися кіно”.

Найавторитетніші з найавторитетніших. Хто цього року займає місця у журі? До Урочистого відкриття кінофестивалю у Каннах журналісти мали змогу поспілкуватися з кожним з членів журі. На цих людей покладається місія визначити переможців у найпрестижнішому конкурсі, який диктує моду у світі кіно. 24 травня ми дізнаємося, що ж вирішили судді.

 

Отже, журі-2015:

Джоель та Ітан Коени

Софі Марсо

Гільєрмо дель Торо

Джейк Джилленхол

Сієнна Міллер

Ксав'є Долан

Россі де Пальма

Рокіа Траоре

 

5272c2a3fdbda55c6a256d29300dd882291d46e4 08422d5e10375a7c255902cc23c56f5fb766ced1

 

 

«З високо піднятою головою» вперше жінка відкрила Каннський кінофестиваль. Це фільм Емануель Берко, який мав честь бути найпершим, проте опинився поза конкурсом. Такий початок обгрунтовують бажанням розпочати з оригінального, зворушливого, але все ж таки сміливого.

Після дня офіційного відкриття настане черга Джорджа Міллера та його «Божевільного Макса». Режисер, який завоював найбільшу увагу ЗМІ, кіно, перша частина якого мала шалений комерційний успіх.

 

Найочікуваніше в Каннах:

Показ фільму «Нераціональна людина» від Вуді Аллена.

Ізраїльська сага «Повість про любов і пітьму» за романом Амоса Оза — режисерський дебют Наталі Портман.

«Любов» від Гаспара Ное з чималою кількістю відвертості.

«Навиворіт» від Pixar Animation Studios.

 

Фаворитами ж 68-ого Каннського кінофестивалю стали дві стрічки: італійська — “Молодість” та американська — “Керол”. Основний конкурс фестивалю – 17 кінострічок. “Особливий погляд” – ще 14 фільмів. Право на позаконкурсну прем’єру є у 4 картин. На спеціальних і опівнічних показах буде 9 фільмів. Окрім цього Канни оголошують секції “Тиждень критики” та “Двотижневик режисерів”.

Гості фестивалю побачать чимало контрастів, адже Канни намагаються поєднати кіномистецтво та кінокомерцію. Чи виграшною стане така позиція?

Якщо розбирати список кінономінантів, то бачимо таку тенденцію: багато французьких фільмів та поява азійського кіно. Ядро конкурсу: 3 італійських картини та 5 кіно з Батьківщини конкурсу. Гас Ван Сент та Тодд Хейнес представляють США. Жиль Вільнев з Канади також з’явиться у Каннах. Греція, Норвегія та Австралія також серед номінантів. Відбудеться дебют Угорщини – драма про голокост. Загалом серед фільмів проглядається політична тематика- мігранти, ринок праці.

Німецький кінематограф опинився не поміченим. “Замало якості!” – резюмують творці в Каннах. Проте німецький павільйон буде і будуть стенди “Німецький фокус” та “Німецькі фільми”.

Українських фільмів теж немає, проте для них є спецпавільйон. В принципі українці лише два рази отримували пальмові гілки: у 2005 та 2011 роках. За короткометражки «Подорожні» та «Крос» Марина Врода та Ігор Стрембіцький удостоїлися нагороди Канн. Минулого року Слабошпицький отримав 3 з 4 нагород «Тижня критики» за «Плем’я”.

Цього року Україну представляють не тільки фільми, а і одна мультиплікація. Найочікуванішою є короткометражка про аннексію Кримського півострова Ксенії Джорно. В секції “Short Film Corner” також демонструватимуть короткометражку “Тунель” від Віктора Булиги. Вовка Соловей, американець українського походження, презентуватиме свій короткий метр – «Одного разу на міні» — перший ігровий фільм з зони АТО.

«Полон» Анатолія Матешка дивитимуться на допрем’єрному показі.

«Максим Оса», «Оккупація», «Гніздо Горлиці», «Тепер я буду любити тебе», «Параджанов» та «Синя сукня» — це Україна в Каннах. Одеський кінофестиваль та фестиваль «Молодість» з Києва теж засвітяться у павільйоні.

На підтримку Олега Сенцова триватиме акція до 24 травня, яка полягає у збиранні підписів із закликом звільнити режисера з полону у Москві.

 

24 травня дізнаємося, хто ж стане володарем золотої пальмової гілки, а поки спостерігаємо за тим, що відбувається у Каннах.

 

 

 

Автор: Валентина Рущак