Без категорії
Подобається

Плечолопатковий періартрит — дізнайтесь ЦЕ і будете здорові!

20/03/2024     Автор: Яна Романська
Плечолопатковий періартрит — дізнайтесь ЦЕ і будете здорові!

Будь-яке запалення суглобів зазвичай називається артропатією і може вражати системи всього організму. Плечолопатковий періартрит — це захворювання, яке може охоплювати всі структури суглоба, такі як м’які тканини, тобто зв’язки, сухожилля, суглобові капсули, а також хрящі, синовіальні сумки або навіть кістки [3].

Запалення зазвичай поділяють на гострі, підгострі та хронічні.

  1. Перший тип з’являється раптово і характеризується гострим, нестерпним болем, який зазвичай триває кілька днів. Ваш організм негайно повідомить вас про початок захворювання в такій формі.
  2. Підгострий стан триває трохи довше, ніж гострий (до 14 днів), але має схожі характеристики.
  3. Хронічне запалення впливає на пацієнта протягом більш тривалого періоду часу і може навіть бути присутнім протягом декількох місяців. Іноді, особливо якщо його не лікувати, воно може тривати роками [1].

Лікування

Як лікувати плечолопатковий періартрит? Лікування хронічного запалення може бути дуже довгим і важким. Це дуже складний стан, який може бути викликаний іншими процесами у вашому організмі. Медикаментозне лікування періартриту завжди підбирається індивідуально відповідно до основного захворювання. Якщо артрит викликаний інфекцією, лікар може направити вас до лікарні, щоб ефективно позбутися джерела інфекції. У випадку запального захворювання допоможуть нестероїдні протизапальні препарати. За рішенням лікаря вам можуть призначити цілеспрямовану пероральну або внутрішньом’язову антибіотикотерапію. Лікування може тривати до 10 тижнів. [2].

Комбінація глюкозамін + хондроїтин — найбільш вивчена серед цієї групи. Вона міститься в препараті Терафлекс:registered:.Під дією глюкозаміну і хондроїтину покращується обмін речовин у хрящовій тканині, прискорюються процеси її природнього відновлення. Важливо сказати також про те, що тривалість курсів застосування хондропротекторів має складати мінімум три місяця: чим триваліше, тим краще.

Лікування буде іншим, якщо запалення суглоба було спричинене перевантаженням або травмою. У цьому випадку також бажано звернутися за консультацією до ортопеда. Лікар може призначити візуалізаційні дослідження, щоб виключити переломи.

Чи можна лікувати артрит плечового суглоба самостійно? Домашні засоби для лікування цього стану включають, перш за все, зменшення тиску на уражене плече. Біль у плечовому суглобі можна зняти за допомогою холодних компресів. Можна використовувати різноманітні заморожувальні пакети, наприклад, охолоджувальні гелеві пакети або спреї з льодом [3].

Біль у плечовому суглобі — як йому запобігти?

Системних хвороб важко уникнути. Єдина порада для їх профілактики — вести в цілому здоровий спосіб життя. Також не забувайте регулярно проходити обстеження. Якщо ви помітили недостатню рухливість у плечі або загальну болючість, краще якнайшвидше відвідати кабінет фізіотерапевта, щоб з’ясувати причини цих проблем [3].

Не допускайте надмірного запалення і регулярно зміцнюйте м’язи спини, плечей і рук. Добре розвинена м’язова система розбудить суглоб і зменшить тиск на нього, коли це необхідно. Що стосується травм, то, на жаль, їм важко запобігти. Єдина порада проти них — просто приділяти їм належну увагу.

Література

1. Клінічні постанови, Рекомендації Європейської Антиревматичної ліги (EULAR), доказовий підхід до лікування при остеоартрозі суглобів кисті: «Звіт Спеціальної Комісії Постійного Комітету з Міжнародних Клінічних досліджень, зокрема Терапевтичних.

2. Поворознюк В.В., Григорьева Н.В., Гриценко Г.М. Эффективность и длительность последействия препарата Терафлекс у больных гонартрозом при непрерывном и прерывистом режиме введения. Проблеми остеології. -2011 Т.14. №1. С.28-34.

3. Хитров, Н. А. (2004). Периартрит плечевого сустава. Лечебное дело, (4), 17-24.