Нардепи звернуться до Зеленського, аби звільнити Фокіна з ТКГ

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Нардепи звернуться до Зеленського, аби звільнити Фокіна з ТКГ

Народні депутати від «Голосу» вимагають звільнити першого заступника глави делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна. Звернення до президента Зеленського вже підготували.

Заяви Фокіна демонструють його повне нерозуміння російсько-української війни та «відвертий дрейф у бік Росії«. На цьому наголосив депутат від «Голосу» Роман Лозинський у прямому ефірі 24 каналу.

Ми з депутатами «Голосу» ініціюємо вихід Фокіна з ТКГ! Вітольд Фокін вже давно не боїться називати бойовиків так званих Д/ЛНР «повстанцями», виступає за загальну амністію, за особливий статус не тільки ОРДЛО – але і всього Донбасу, а також за створення «міжнародного тимчасового уряду» на суверенній території України, – наголосив депутат.

Також Лозинський написав, що Фокін перебуває під впливом московської пропаганди і нагадав його слова 2017 року. Тоді Фокін заявляв, що «Росію треба зрозуміти – у неї там флот», адже вона «втратила би Крим навічно», бо «прийшли би сюди американці».

Парламентар вважає, що Рада має реагувати на заяви представників української делегації у ТКГ, які ставлять під сумнів принципові для України моменти.

Лозинський закликав депутатів з усіх фракцій підписатися під запитом до Зеленського. Він запевнив, що колеги з інших опозиційних фракцій, найімовірніше в повному складі підтримають звернення. Це ж саме пообіцяли зробити десятки «слуг народу».

Політик підкреслив, що заяви Фокіна – неприпустимі. Адже небезпечно, коли на такій важливій позиції державної ваги українців жорстко підставляють на міжнародному рівні.

Парламент відповідно до закону має контролюючу функцію. Тобто це не стурбованість, як ЄС часто собі може дозволити. Це абсолютно юридичне наше повноваження – реагувати на подібні речі, – пояснив депутат

У коментарі 24 каналу депутатка «Голосу» Соломія Бобровська наголосила, що таким зверненням народні обранці допоможуть Офісу Президента звільнити Фокіна з займаної посади.

Висловлювання Фокіна про Донбас: що відомо

  • На початку серпня перший прем’єр України Фокін погодився приєднатись до ТКГ.
  • Згодом Фокін в інтерв’ю розповів, як він бачить вирішення війни на Донбасі.
  • Зокрема, політик наголосив на необхідності повної амністії для бойовиків та проведенні виборів в ОРДЛО. Особливий статус, загальна амністія, вибори, – Фокін про те, що слід зробити для Донбасу Крім цього, Фокін заявив, що потрібно вирішити питання з особливим статусом Донбасу.
  • Заяви Фокіна викликали обурення у суспільстві. В Офісі Президента зауважили, що висловлювання Фокіна не відповідають позиції України.
  • Згодом стало відомо, що онука Фокіна Марія познайомила дідуся із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком Андрюші потрібна була допомога, – Фокіна розповіла, як познайомила діда з Єрмаком . Саме дівчина причетна до рішення свого родича увійти до складу ТКГ у Мінську.