Латвія видає візи у день звернення білорусам, які просять притулку

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Латвія видає візи у день звернення білорусам, які просять притулку

Громадянам Білорусі, які просять про притулок у Латвії візи видають у день звернення. Про таку позицію цієї балтійської країни повідомило місцеве міністерство закордонних справ.

МЗС Латвії повідомило, що після виборів президента Білорусі 9 серпня і від початку протестів проти фальсифікації їхнього результату Рига видала білорусам 89 віз, пише Інтерфакс-Україна. У МЗС додали, що візи видавалися як тим, хто постраждав від насильства в Білорусі і тепер лікується в Латвії, так і тим, хто може піддаватися переслідуванню з політичних причин.

Кому позачергово та оперативно у день звернення видає візи Латвія

  • Тим, хто постраждав від насильства в Білорусі й тепер лікується в Латвії.
  • Тим, кого можуть переслідувати в Білорусі з політичних причин.

Чому Латвія ухвалила рішення про прискорення видачі віз білорусам

  • У Білорусі шостий тиждень (після виборів 9 серпня) тривають масові акції протесту.
  • Білоруси вважають, що Лукашенко, який править країною з 1994 року, результати виборів сфальшував.
  • А тепер чинний самопроголошений президент жорстко придушує опозицію й незалежні ЗМІ.
  • Лукашенко не йде на поступки й діалог з протестувальниками, а винними у протестах вважає сусідів Білорусі з ЄС.
  • Члени президії створеної в Мінську Координаційної ради білоруської опозиції або були заарештовані, або виїхали за межі країни.

Варто зауважити, що білоруси почали мирні мітинги, але влада одразу ж почала силовий розгін, але за деякий час схаменулася.  Наразі протести тривають вже 44 дні поспіль.

Мирні акції для підтримки Білорусі відбулись у Києві, Відні, Мілані та Берліні. Демонстранти вийшли на вулиці із біло-червоно-білими прапорами та з плакатами, на яких зображені білоруські протестувальники.

 Спецдоповідач ООН з прав людини в Білорусі Анаіс Марін у п’ятницю, 19 вересня, виступаючи на термінових дебатах РПЛ щодо ситуації в Білорусі, заявила, що після президентських виборів в Білорусі «незаконно заарештували» понад 10 тис. людей. Також, за її словами, надійшло понад 500 повідомлень про катування та «жорстоке побиття» тисяч людей.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська під час виступу 21 вересня на пресконференції в Брюсселі заявила, що чинний керівник Білорусі Олександр Лукашенко «втратив свою легітимність в очах білоруського народу» після президентських виборів 9 серпня. Вона також зазначила, що очікує від Євросоюзу невизнання легітимності Лукашенка, а також закликала припинити підтримувати режим фінансово. В той же час, Європарламент не визнав Лукашенка легітимним президентом Білорусі і закликав ЄС запровадити санкції проти нього.

До слова, 17 вересня стало відомо, що сейм Латвії схвалив поправки до законодавства, покликані заборонити використання георгіївської стрічки під час масових заходів.

Однією з причин такого рішення є й збройна агресія Росії проти України.