Без категорії
Подобається

Богдана допитали в ДБР

14/09/2020     Автор: Яна Романська
Богдана допитали в ДБР

Нагадаємо, що 10 вересня Державне бюро розслідувань викликало Андрія Богдана як свідка для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним в інтерв’ю Дмитру Гордону слів з приводу ймовірних домовленостей із російськими чиновниками щодо Криму.
14 вересня Державне бюро розслідувань здійснило допит, як свідка, Андрія Йосиповича Богдана, який являвся головою Офісу Президента України з 25 червня 2019 року до 11 лютого 2020 року.
Богдан зазначив, що його допитували в рамках кримінальної справи, зареєстрованої 19 серпня, яка стосується «вагнерівців».

Після завершення допиту Андрій Йосипович заявив, що підставою для його участі у справі, як свідка, стали тези щодо справи «вагнерівців» із інтерв’ю Дмитру Гордону 9 вересня. Він також додав, що до інтерв’ю він не являвся учасником цього кримінального провадження.
Варто зазначити, 9 вересня, опісля інтерв’ю, Богдан повідомив, що у зв’язку з фізичною загрозою після розмови із Дмитром Гордоном змушений був перейти українсько-румунський кордон. Але вже 11 вересня він повернувся до Києва.
У інтерв’ю, Андрій Богдан заявив, що Василя Бурбу звільнили з Головного управління розвідки Міноборони України через спецоперацію з метою затримати найманців «ПВК Вагнера», яка провалилася через один дзвінок. Також колишній керівник Офісу Президента України, сказав, що знає «хто дзвонив і куди дзвонив». До того ж Богдан заявив, що це була людина із найближчого оточення президента, отже у зриві операції винні найвищі посадовці. Раніше ексголова Офісу Президента заявляв, що між Україною та Росією діє домовленість про спільні вчинки. Він стверджував, що не бачив цього документа, але «але серед дипломатів і спецслужб багато разів зустрічав згадку про нього».
Саме через ці заяви, Андрія Богдана долучили до справи ДБР у якості свідка. Проте перебуваючи на офіційному допиті, екскерівник Офісу Президента України заявив, що всю інформацію, яку оприлюднив на інтерв’ю, він отримав у відкритих джерелах та ЗМІ. Слідчий, який проводив допит, підтвердив, що Андрій Богдан не надав жодних доказів, підтверджень чи показань проти дій українських чиновників, всупереч інтересам держави.
Вже по закінченню допиту, у коментарі для ЗМІ Богдан порадив слідству допитати учасників «відомої наради», яка відбулася в Офісі президента України 22 або 23 липня цього року. Однак офіційних заяв для слідчих ДБР у цій справі Андрій Йосипович не надав.
Джерело: https://www.pravda.com.ua/news/2020/09/14/7266320/