Без категорії
Подобається

Сяде! Колишнього міністра за грати. В НАБУ приголомшили заявою

30/07/2020     Автор: Яна Романська
Сяде! Колишнього міністра за грати. В НАБУ приголомшили заявою

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро України повідомили власнику групи дорожніх компаній про підозру в наданні екс-керівника Державного агентства автомобільних доріг України хабара і її легалізації в Польщі.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

 

Процесуальна дія виконано 28 липня в рамках розслідування НАБУ, САП, Центрального антикорупційного бюро (Польща) та Окружної прокуратури Варшави.

 

«Таким чином, загальна кількість учасників злочину досягла шести осіб», — додали в бюро.

 

За даними НАБУ в даний час в рамках цієї справи оголошено про підозру п’яти особам — колишньому в.о. голови «Укравтодору»; двом громадянам Польщі; іноземному громадянину, представнику однієї з компаній-учасниць тендерів «Укравтодору»; колишньому раднику екс-керівника «Укравтодору» (громадянка України).

 

Як повідомлялося, 20 липня колишній міністр транспорту Польщі та екс-глава «Укравтодору» Славомир Новак був затриманий польськими властями за підозрою в корупції і управлінні організованою злочинною групою.

 

Новака підозрюють у вимаганні в обмін на надання приватним компаніям контрактів на будівництво і ремонт доріг в Україні, а також у відмиванні коштів, отриманих під час цих злочинів, на території Польщі.

 

Польський суд взяв під варту на три місяці Новака і двох його спільників.

 

За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства в Польщі на імена довірених осіб і поповнював їх статутний капітал засобами учасників тендерів «Укравтодору».

 

У цій справі НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі і Окружний прокуратурою провели санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі в рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

 

Новак був призначений Кабінетом міністрів України в.о. глави «Укравтодору« 19 жовтня 2016 року. До цього був депутатом польського Сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції при підготовці Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 роках обіймав посаду міністра транспорту, будівництва і морського господарства Польщі. У вересні 2019 року Кабмін України звільнив Новака з посади.