Без категорії
Подобається

По 5 тисяч гривень для новоспечених батьків: Українцям приготували сюрприз. Що це означає?

29/07/2020     Автор: Яна Романська
По 5 тисяч гривень для новоспечених батьків: Українцям приготували сюрприз. Що це означає?

Через зірваний тендер «пакети малюка» зараз практично не видаються. Їх не отримали багато мам, які народили ще в травні. 

 

В якості вирішення ситуації виробники дитячих товарів пропонували поміняти куратора цієї програми. Але Мінсоцполітики вирішило інакше — воно пропонує замінити бебі-бокси грошовими компенсаціями.

 

Міністерство раніше анонсувало розробку проекту спеціальної постанови Кабміну з цього приводу. Але самого документа у вільному доступі не було. Тому були побоювання, що Мінсоцполітики спробує «поекспериментувати» з сумою. І заплатити в якості компенсації не 3,8 тисячі гривень (саме стільки коштує бебі-бокс), а менше.

 

Але, як виявилося, схема інша. Сьогодні глава Мінсоцполітики Марина Лазебна з голосу внесла в порядок дня анонсоване постанову.

 

У ньому пропонується запустити пілотний проект по заміні «пакунків малюка» на компенсації. Їх розмір навіть більше вартості бебіз боксу — 5 тисяч гривень. Цю суму вноситимуть на рахунки батьків, відкриті в Приватбанку.

 

Мами отримають спеціальні соціальні картки, за якими зможуть витрачати кошти. Але є умова — купувати можна буде тільки товари для дітей (одяг, засоби гігієни та ін.). Для того, щоб контролювати покупки батьків, їх відправлять в спеціальні магазини за списком. Цей список сформують за результатами конкурсу.

 

Тобто, бюджетні гроші (а на ці цілі є 1,2 млрд гривень) перенаправляють вже не виробникам дитячих товарів, а продавцям.

 

Вимальовується цікава схема. Вузьке коло роздрібних торговців отримає право продавати мамам дитячі товари за спеціальними картками. Умов по цінниках при цьому немає. Тобто, торговці можуть викотити буквально будь-які ціни. І не виключено, що на 5 тисяч гривень реально можна буде купити лише кілька речей.

 

На зауваження директора Федерації роботодавців України Романа Іллічова, а що ж робити виробникам, які під цю програму вже інвестували в обладнання і набрали людей, прем’єр-міністр Шмигаль відповів, що і вони без грошей не залишаться. Адже їхня продукція теж зможе продуватися через обрані владою магазини.