«Bandersnatch»: чому не варто дивитися нову серію «Чорного дзеркала» від Netflix?

18/01/2019     Автор: Ігор Нагорний
«Bandersnatch»: чому не варто дивитися нову серію «Чорного дзеркала» від Netflix?

Під кінець року на Netflix вийшов новий фільм в рамках проекту «Чорне дзеркало» — «Bandersnatch».

1984 рік (ну, а який ще?). Головний герой — 19-річний Стефан (Фінн Уайтхед), приносить в компанію «Такерсофт» нову відеогру, засновану на фантастичному романі Джерома Ф. Дейвіса (книга і автор вигадані). Глава «Такерсофта» Мохан, уражений розробкою, пропонує Стефану працювати на нього, але подальший розвиток сюжету буквально залежить від глядача.

Як багатьом вже відомо, головною особливістю цього епізоду «Чорного дзеркала» є його інтерактивність. Глядачеві запропоновано вирішувати, що зробить головний герой: від вибору пластівців на сніданок до прийняття наркотиків. Шоураннер проекту Чарлі Брукер кожен раз намагається здивувати нас, показуючи переломлення реальності в недалекому майбутньому. Цього разу Брукер відправився в минуле, щоб дати глядачам можливість впливати на сюжет. Але якщо придивитися, то свобода вибору ілюзорна, і у фільму точки, в яких глядацьке рішення абсолютно не важливо.

На жаль, задумка Брукера геть вбиває сюжет самого «Bandersnatch». Якщо в кращих серіях проекту ми дивувалися багатошаровості і закрученості сюжету, то тут інтерактивність цікавить автора набагато більше, ніж персонажі. А неодноразово повторені Стефаном слова про контроль його вибору ззовні здаються безпорадною спробою Брукера пояснити сенс епізоду тим, кому він до сих пір незрозумілий.

Зате формат «Bandersnatch» майже виключає можливість піратства, оскільки злив на торрент інтерактивного епізоду зі збереженням опції вибору представляється проблематичним. Але пам'ятайте, що у Netflix перший місяць підписки безкоштовний.