«Вдови»: фільм про «бідних овечок» чи про бажання самим визначати свою долю?

02/12/2018     Автор: Ігор Нагорний
«Вдови»: фільм про «бідних овечок» чи про бажання самим визначати свою долю?

У прокат вийшов новий фільм Стіва Маккуїна «Вдови» — його перша робота після тріумфу «12 років рабства». Заснований на однойменному британському серіалі 1970-х років, фільм розповідає про чотирьох жінок, змушених завершувати справу, розпочату їх загиблими чоловіками-злочинцями.

 

Головна з четвірки — Вероніка Роулингс (Вайола Девіс). До неї і приходить з вимогою відшкодування боргу кримінальний бос Джамал Меннінг, який намагається стати олдерменом Чикаго. Вероніка знаходить інших вдів – Еліс (Елізабет Дебікі) займається ескортом після смерті чоловіка і власницю магазину Лінду (Мішель Родрігес), яка призводить до команди няню своїх дітей Белль (Синтія Еріво). Разом їм потрібно здійснити пограбування, яке дозволить виплатити борг і зажити по-новому, розподіливши награбоване.

 

Цією картиною Стів Маккуїн доводить, що йому підвладні будь-які жанри. Але тема опору головного героя, що випала на долю, залишається центральною і тут. У «Голод» персонаж Фассбендер боровся за статус політв'язня, в «Соромі» — безуспішно пручався сексуальним демонам, а в «12 роках рабства» герой Еджіофора відмовлявся приймати статус раба. Ось і чотири жінки не згодні з долею, якій їм наказали слідувати чоловіки. Гендерні ролі зміняться, як і статус жертви на положення хижака.

 

Якщо виділяти когось з філігранного акторського ансамблю, то Вайола Девіс, яка, кажучи по-чесному, за цю роль повинна отримувати «Оскар», а не за зручні театральні «Огорожі». З несподіванок — Елізабет Дебікі, її місцями комічна Еліс тільки пускає пил в очі своєю довірливістю. Відмінний сценарій Маккуїна і Гілліан Флінн — головного автора сучасних голлівудських трилерів ( «Зникла», «Гострі предмети») — передбачає кілька сюжетних твістів, які перевертають все з ніг на голову.

«Вдови» — це не розповідь про «бідних овечок», які не знають, що робити; це повість про просте бажання жінок вижити і самим визначати свою долю.