Чому варто подивитися фільм «Колетт»?

01/12/2018     Автор: Ігор Нагорний
Чому варто подивитися фільм «Колетт»?

У прокат виходить драма «Колетт» — історія француженки Сидоні-Габріель Колетт, яку чоловік Віллі використовував як "nègre littéraire" для написання романів про Клодін, мали надзвичайний успіх на початку минулого століття.

Починалося у Габріель (Кіра Найтлі) і Віллі (Домінік Уест) все стандартно: популярний письменник, зачарований дочкою свого бойового товариша, кличе її заміж і везе із французької глибинки в дозвільний Париж. Колетт нудьгує на безглуздих вечірниках, де кожен прагне показати свою важливість, а з цікавого тільки черепаха в алмазах. Піймавши чоловіка на зраді, дівчина повертається в рідні краї, але швидко  змінює свою думку, потрапивши під запевнення, що більше адюльтер не повториться. Пара знову їде в столицю, і Віллі, відкриває у дружині талант письменниці, випускає у світ книжку, яка стає гіперуспішна.

І тут починає розгортатися неабияка драма: бездарний чоловік експлуатує обдаровану дружину, яка вирішила поділитися потаємної історією зі свого минулого. Але фурор п'янить, і він вимагає від дружини сиквел, застосовуючи все більш жорсткі методи. Не маючи можливості скинути окови літературного рабства, Колетт змушена творити знову і знову на радість публіці і чоловікові, який вважає себе видатним письменником в історії Франції. Але через відносини з Віллі Габріель знаходить свою іншу пристрасть — любов до жінок, які розуміють її набагато краще і не вимагають від неї нічого натомість. І єгипетський танець у фіналі фільму виглядає як звільнення від нав'язаних стереотипів поведінки, де жінці відведена роль служниці, а у випадку Колетт ще й раба.

В одному з інтерв'ю Кіра Найтлі сказала, що їй перестали подобається сценарії про сьогоднішній день, оскільки часто героїнь гвалтують на перших сторінках тексту. Найтлі полюбляє костюмні драми про 18 або 19 столітті, де поваги до жінки було трохи більше, ніж зараз.

Колетт у фінальному діалозі з чоловіком протестує, де ми остаточно розуміємо його жалюгідність, яку дружина не помічала стільки років. Блискуча гра Кіри і Домініка не дозволяє відриватися від сюжету ні на хвилину, що рідкість для сучасних байопіків.

«Колетт» — історія одного шлюбу, який виглядає актуальним і зараз, коли питання звільнення від патріархального суспільства на порядку денному. Ще один доказ, що ця тема не створена штучно, а має коріння в минулому, яке потрібно переглянути і взяти з нього необхідні висновки.