Новини про зірок
Подобається

«Його хіти співають мільйони…»: Помер легендарний співак

03/05/2018     Автор: Ігор Нагорний
«Його хіти співають мільйони…»: Помер легендарний співак

У Нью-Йорку помер легендарний радянський співак родом з України Вадим Мулерман, передає Корупція.Стар.

Артист був зіркою 60-х, його шлягери "Лада", "Трус не играет в хоккей", "Гуцулочка", "Август", співали мільйони. Про те, чим ще запам'ятався великий співак, пишуть "Аргументы и Факты".

У 1966 році Вадим Мулерман, молодий випускник вокального відділення Харківської консерваторії, виграв Всесоюзний конкурс артистів естради з піснею "Король-победитель". Спочатку жартівлива композиція називалася "Хромой король", але цензура угледіла в ній якісь нехороші натяки, так що на конкурс Мулермана допустили тільки після того, як з пісні в прямому сенсі викинули слова — тобто останній куплет — і поміняли назву.

Після гучної перемоги пішли гастролі по всьому Радянському Союзу, зйомки на телебаченні, участь у різноманітних конкурсах. Усе це зробило його одним з найбільш впізнаваних співаків країни.

Мулерман наполегливо прагнув до слави, змагався з Йосипом Кобзоном, Муслімом Магомаєвим і Едуардом Хилем; саме він вперше виконав пісні "Лада", "БТрус не играет в хоккей", "Приснилось мне" на вірші Роберта Рождественського і ще одну жартівливу — "Как хорошо быть генералом".

До слова, Мулерман завжди на своїх виступах виконував дві-три композиції на ідиші — його обурювало, що співати калмицькі або англійські пісні можна, а єврейські — ні.

Саме через це у 1971 році у виконавця почалися проблеми. Тоді Держтелерадіо очолив Сергій Лапін — Мулерман називав його "затятим антисемітом". Першою з "Голубого огонька" пропала пісня "Хава Нагіла", яку виконував великий артист. Через це він посварився з Лапіним.

Позначилися, мабуть, і доноси — мовляв, не ті пісні цей співак співає; ходили чутки й про те, що його концерти були організовані не зовсім законно.

З телебачення та радіо Вадим Мулерман пропав, а заодно позбувся всього телеархіва — за розпорядженням Лапіна було знищено все його записи, близько трьохсот пісень. Якийсь час діяла навіть заборона на концертну діяльність.

Коли все стихло, артист їздив по Союзу, виступав, його впізнавали, але без підтримки телеефіру підтримувати популярність виявилося важко.

Популярне: Лілія Ребрик вперше після пологів вийшла на публіку (ФОТО)

У 2007 році Мулерман отримав звання заслуженого артиста України.

"Якби сьогодні знайшовся продюсер, який би повірив у мене, я знову став би популярний", — запевняв співак.