П’ять способів, як зберегти шкіру рук здоровою під час зими

25/01/2017     Автор: Яна Романська
П’ять способів, як зберегти шкіру рук здоровою під час зими

Як зберегти здоров'я шкіри рук взимку: п'ять способів.

Лікар-дерматовенеролог Федорова Ірина з медичного центру Агапіт ​​дала кілька цінних порад щодо того, як зберегти здоров'я рук взимку, передає Корупція. Стар

У зимовий період багато людей відчувають справжнє лихо з шкірою рук, а точніше — кистей.

Шкіра дуже суха, почервоніла, шорстка, як щітка, часто потріскані, з вельми болючими тріщинами, може лущитися і мокнути. Хтось знайомий з цією проблемою з дитинства, у кого-то вона з'явилася вперше в зрілому віці.

уход-за-руками-зимой

Стан може швидко загостритися після пройденого лікування антибіотиками, а також після будь-якої інтоксикації — бактеріальної, вірусної або алкогольної. Будь-яке надходження токсинів в організм не сповільнить позначитися на стані шкіри.

Вищеназвані прояви характерні для таких захворювань, як дисгидротическая екзема кистей і холодова алергія.

Однак якщо перше захворювання може з'явитися на руках в будь-який час року, наприклад, під впливом хімічних засобів, то друге завжди з'являється і загострюється саме з настанням холодів. Причиною цього є дві групи чинників:

Как-зимой-оберегать-руки-и-ухаживать-за-ногтями3

Взимку посилюється дія зовнішніх чинників — мороз, холодний вітер. Руки замерзають, і їх кровопостачання порушується, що робить шкіру більш вразливою.
Не можна не враховувати вплив внутрішніх чинників — найчастіше це різні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Як же можна захиститися від холодової алергії? Ірина Федорова, лікар-дерматовенеролог мережі клінік Медичний центр Агапіт, рекомендує дотримуватися наступних п'яти основних правил:

1. Захист

Захищати шкіру рук — використовувати теплі і бажано не продуваються рукавиці або рукавички, ховати руки в кишені.

2. Догляд

Для зимового сезону необхідні спеціальні, аптечні засоби по догляду за шкірою — креми з більш жирної, щільною текстурою, які створять на руках своєрідну захисну плівку. Їх потрібно наносити не прямо перед виходом на вулицю, а хоча б за 30 хвилин, щоб засіб встигло всмоктатися.

Фахівець відзначає, що ніякі лікувальні процедури не допоможуть, якщо не будуть виконуватися ці два пункти. Якщо руки не будуть захищені в достатній мірі, то захворювання буде повертатися під впливом холоду знову і знову, скільки його НЕ лікуй.

3. Зволоження

Після миття рук в холодну пору року обов'язково слід скористатися спеціальним зволожуючим засобом. Нехай воно завжди буде під рукою, і вдома, і на роботі.

4. Турбота

Якщо на руках є хоча б найменші ознаки холодової алергії, не варто піддавати їх ще більшим випробуванням. Необхідно обмежити будь-які контакти шкіри рук з побутовою хімією, якими дратівливими засобами. Найпростіший спосіб — використання гумових рукавичок у всіх подібних ситуаціях.

5. ШКТ

Особливу увагу при наявності холодової алергії слід приділити шлунково-кишковому тракту. Адже шкіра — це дзеркало внутрішнього стану організму.

Взимку всьому тілу і шкірі зокрема, як ніколи, необхідно правильне харчування. Ще до початку сезону можна пропити курс спеціальних вітамінів і мікроелементів для шкіри, нігтів і волосся.

Не зайвим буде і обстеження гастроентеролога, який допоможе розібратися в джерелі проблеми, замість того, щоб нескінченно лікувати симптоми.

Якщо проблема вже проявилася — треба розуміти, що дитячий крем ситуацію не виправить. Часто люди починають самолікування, через що картина хвороби ще більш посилюється, і впоратися з нею стає все складніше. Зустрічаються пацієнти, у яких руки настільки поцятковані тріщинами, що вони не можу взяти ручку і поставити підпис.

Тому чим раніше здатися фахівця, тим з меншими витратами часу, грошей і нервів вийде вирішити наявну проблему. Лікар-дерматолог зможе підібрати оптимальну терапію і правильний догляд, а також детально пояснить, що робити і як блокувати захворювання.