Вікторія Тігіпко про розвиток українського кінематографа: «Якщо є бажання, знайдуться і можливості» (фото)

03/08/2016     Автор: admin
Вікторія Тігіпко про розвиток українського кінематографа: «Якщо є бажання, знайдуться і можливості» (фото)

Читай ексклюзивне інтерв'ю з Вікторією Тігіпко

Для багатьох кіноманів з усього світу Одеський міжнародний кінофестиваль став значущою подією, куди хочеться повертатися знову і знову. За фільмами, спілкуванням, атмосферою і натхненням. Але за будь-яким успішним проектом стоїть сильна команда. Так вважає президент ОМКФ Вікторія Тігіпко.

Незважаючи на щільний графік, Вікторія погодилася дати інтерв'ю. Ми зустрілися в одному із затишних ресторанчиків Одеси, і поговорили не лише про фестиваль, але також торкнулися теми українського кінематографа і його сприйняття світовою спільнотою, повідомляє Корупція.Стар

  • Вікторіє, ви багато разів говорили про те, що кіно – це ваше хобі, а ідея Одеського міжнародного кінофестивалю народилася з цього пристрасного захоплення. Які відчуваєте емоції після сьомого ОМКФ?

Зараз можна сказати, що ми вже трохи видихнули. Але це не на довго. Вже зовсім скоро ми почнемо підготовку до восьмого Одеського міжнародного кінофестивалю.

Команда ОМКФ дуже сильна, і я пишаюся нею. Ми завжди один одного підтримуємо, і за сім років роботи над фестивалем жодного разу не засумнівалися в своїх силах і не втратили позитивного настрою.  

Вікторія Тігіпко про розвиток українського кінематографа: "Якщо є бажання, знайдуться і можливості"

  • З якими труднощами зіткнулися при підготовці до фестивалю в цьому році?

Були побоювання щодо того, що на фільм "Шерлок Холмс" прийде мало людей. Так співпало, що 16 липня був футбольний матч "Шахтар"-"Динамо", а ще концерт Джамали. Але на Потьомкінських сходах в черговий раз був аншлаг, і ми цим дуже пишаємось. 

Кілька років тому там же ми робили показ стрічки Фріца Ланга "Метрополіс", яка триває близько трьох годин, і ми теж переживали, але з іншого приводу – що люди почнуться розходитися під час фільму. Глядачі ж не просто подивилися його до самого кінця, але і після його закінчення ще хвилин 15 аплодували. Цей момент дуже яскраво закарбувався в моїй пам'яті.

  • Як людина, яка спілкується з європейськими представниками гуманітарної сфери, за вашими спостереженнями, чи є позитивні зрушення за останні кілька років в сприйнятті українського кінематографа за кордоном?

Звичайно. Тому на підтвердження ряд українських фільмів, які з'являються в програмах міжнародних кінофестивалів. Наприклад, стрічки того ж Мирослава Слабошпицького чи Сергія Лозніци.

Міжнародне співтовариство відзначає не тільки повний, але й короткий український метр. У 2011 році режисер Марина Врода додала в актив вітчизняного кіновиробництва ще одне велике досягнення, отримавши у своїй категорії найвищу нагороду Каннського кінофестивалю за короткометражку "Крос".