Завдання СБУ – не просто відкривати кримінальні справи, – нардеп про реформу відомства

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Завдання СБУ – не просто відкривати кримінальні справи, – нардеп про реформу відомства

Президент України ще весною став ініціатором нового законопроєкту про Службу безпеки України. А потім його трохи призупинили, але в комітеті над ним працювали. Там хочуть змінити основні функції.

Про це в ефірі 24 каналу говорив народний депутат з партії «Голос» і секретар Комітету з питань нацбезпеки Роман Костенко.

Про реформу СБУ

За його словами, зараз законопроєкт практично готовий до першого читання. І щодо функцій відомства — він цілковито відрізняється від того, що пропонував президент.

Законопроєкт, який прийшов від президента – це був просто покращений з точки зору СБУ чинний законопроєкт. Там підняли заробітні плати та додали повноважень, – зазначив Костенко.

Нові функції СБУ

Але на комітетах мова йде про те, щоб СБУ повернути в сторону спецслужби, а не правоохоронного органу. Також поступово планують забрати функції слідства. А також зменшення оперативно-розшуковою діяльності й збільшення контррозвідувальної діяльності.

Головне завдання СБУ – працювати на випередження і надавати всім особам-споживачам – президенту, прем’єру – інформацію для прийняття державних управлінських рішень, а не просто відкривати кримінальні справи, – підсумував Костенко.

Що передбачає законопроєкт про СБУ, який пропонував президент:

  • Закріплення змісту ключових понять, які характеризують сферу державної безпеки та її забезпечення;
  • Чітке визначення мети діяльності СБУ, а також її функцій і повноважень;
  • Впровадження ризик-орієнтованого підходу до протидії загрозам державної безпеки;
  • Розширення інформаційно-аналітичного вектора роботи спецслужби;
  • Оптимізація організаційно-штатної побудови Служби безпеки, яка зможе забезпечувати своєчасне реагування на актуальні загрози держбезпеці України.
  • Поетапне припинення комплектування СБУ військовослужбовцями;
  • Забезпечення поступового перетворення СБУ у відомство, яке комплектується особами зі спецзваннями;
  • Осучаснення питань грошового, соціально-побутового, пенсійного забезпечення співробітників СБУ;
  • Оновлення і деталізація положень закону «Про національну безпеку України».

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт спрямований на підвищення інституційної спроможності Служби безпеки України із забезпечення державної безпеки та приведення законодавства України, що регулює діяльність СБУ, у відповідність із сучасними викликами, потенційними і реальними загрозами державній безпеці України, яким повинна протидіяти Служба безпеки; стратегічними та концептуальними документами з питань розвитку сектору безпеки і оборони, реформування системи правоохоронних органів, зокрема Стратегією національної безпеки України, Концепцією розвитку сектору безпеки і оборони України, Воєнною доктриною України; рекомендаціями міжнародних та європейських партнерів України з питань реформування спеціальних служб внутрішньої безпеки, зокрема рекомендаціями ПАРЄ №№ 1402 (1999), 1466 (2005) та 1713 (2005).

Нагадаємо, Консультативна місія ЄС критично ставиться до президентського законопроєкту щодо реформування СБУ, який передбачає надзвичайні повноваження Служби безпеки.