Як відбувалася інавгурація Лукашенка

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Як відбувалася інавгурація Лукашенка

У Палаці Незалежності в Мінську вранці 23 вересня відбулася таємна інавгурація президента Білорусі Олександра Лукашенка. На минулих виборах він офіційно здобув беззаперечну перемогу.

Інавгурація Лукашенка: що відомо

Згідно з Конституцією Білорусі, інавгурація очільника держави проходить в термін не пізніше ніж два місяці з дня виборів (9 серпня), тобто не пізніше за 9 жовтня. Але дати заходу досі не було.

Щоправда, вранці 23 вересня біля Палацу Незалежності помітили скупчення силовиків і техніки. Також до будівлі прибували люди в урочистому вбранні.

Згодом стало відомим, що Лукашенко все ж вступив на посаду президента Білорусі. Зокрема, він поклавши праву руку на Конституцію, виголосив присягу білоруською мовою. А потім підписав акт про прийняття присяги, і голова Центральної комісії Білорусі з Лідія Єрмошина вручила йому посвідчення Президента Республіки Білорусь.

Лукашенко заявив, що вступає на посаду з почуттям гордості за білорусів. За словами самопроголошеного президента, сьогоднішня інавгурація є днем ​​його «переконливої і доленосної перемоги з народом».

Ми не просто обирали президента країни – ми захищали наші цінності, наше мирне життя, суверенітет і незалежність. І в цьому плані ми маємо ще чимало зробити, – заявив Лукашенко.

За даними білоруської державної інформаційної агенції Белта, на захід запросили кілька сотень людей. У їх числі – вищі посадові особи, депутати Палати представників і члени Ради Республіки, керівники державних органів і організацій, місцевих виконавчих і розпорядчих органів, провладні журналісти, діячі науки, культури та спорту.

Останні події у Білорусі: коротко

  • Згідно з офіційними результатами виборів, чинний президент Олександр Лукашенко здобув 80,01% голосів, а його головна опонентка Світлана Тихановська – 10,12%.
  • Однак, люди не погоджуються з такими підсумками та вважають Тихановську обраним президентом. На переконання білорусів, вибори були сфальсифікованими, а явка – завищеною.
  • Через незгоду з результатами Білорусь охопили масштабні мітинги та протести. 17 cерпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк. Перед цим упродовж тижня страйк оголошували робітники великих заводів.
  • Перші дні протестів супроводжувалися застосуванням сили з боку спецпризначенців і правоохоронців. Крім того, силовики стріляли гумовими кулями, розпилювали сльозогінний газ і били ледь не до смерті всіх, хто траплявся їм під руку.
  • Відомо про щонайменше 5 загиблих і майже 1,5 тисячі потерпілих. Крім того, приблизно 6 тисяч людей затримали. Однак, згодом більшість із них відпустили – зокрема, 13 серпня майже 1 тисячу людей.
  • Водночас жодних намірів йти на переговори із протестувальниками та сприяти дипломатичному вирішенню конфлікту Лукашенко не виявляє.