У Лівії розбився вертоліт із російськими «вагнерівцями»

23/09/2020     Автор: Яна Романська
У Лівії розбився вертоліт із російськими «вагнерівцями»

У середу, 23 вересня, недалеко від військової бази «Ель-Джуфр» в центральній частині Лівії вертоліт лівійських антиурядових сил врізався у землю. Про це повідомило інформагентство Інтерфакс з посиланням на генерала Абдулхаді Дираха, представника командування спільними операціями в Сирті та Ель-Джуфра.

За його даними, на борту вертольота перебували бійці російської приватної військової компанії Вагнер. При зіткненні з землею на борту вертольота вибухнули боєприпаси, зазначив генерал. Інших деталей інциденту Дирах не повідомив.

Раніше урядові війська ППО в Лівії збили винищувач МіГ-29 Лівійської національної армії. Відео з місця інциденту було знято російськомовним пілотом Міг-29 і опубліковано в інтернеті.

Деталі

Громадянська війна в Лівії триває з 2011 року, коли був повалений і убитий Муаммар Каддафі, який правив Лівією 42 роки. За повідомленнями ЗМІ, в Лівії є російські найманці, які воюють на боці генерала Халіфа Хафтара, що очолює так звану Лівійську національну армію.  За даними ООН, кожен сьомий лівієць став біженцем, переселенцем або втратив домівку. А війна й не думає припинятися, навпаки — набирає обертів після того, як більшість землян пішла на карантин.

Іноземні держави вважаються двигуном конфлікту. Вони загострюють конфлікт за допомогою медійної, військової та фінансової підтримки. Громадянська війна вже давно не залежить від самих лівійців, а здебільшого від позицій Каїра, Анкари, Парижа чи Москви.

Найважливішими союзниками Хафтара та Палати Представників стали ОАЕ та Єгипет. На словах ці держави підтримують мир. Однак своїми діями доводять, що хочуть миру саме на умовах конкретної сторони, якій постачають боєприпаси та безпілотники. Перемога ЛНА особливо важлива для Єгипту, адже лівійські ісламісти ідейно близькі до єгипетських «Братів-мусульман».

Росія теж підтримує Халіфу Хафтара і, за підрахунками ООН, надіслала йому приблизно тисячу «вагнерівців». Крім того, вона, разом зі США та Францією, ветувала резолюцію Радбезу ООН із засудженням торішнього наступу ЛНА на Триполі. Кожна з цих країн, окрім США, має чіткі мотиви: Франція хоче захистити інтереси своїх нафтових компаній, а РФ – отримати чергову базу і вплив на Середземноморському узбережжі.

Що ж до Президентської Ради, то її активно підтримують Туреччина, Катар, та, меншою мірою, Італія.

Найбільшу підтримку Президентській Раді Лівії надає Туреччина. Наприкінці 2019 року обидві держави оголосили про уточнення морських економічних зон і фактично переділили Середземне море. Угоду засудили Кіпр, ЄС, Греція та Єгипет, бо вони втрачають частину морських територій і вже не зможуть прокласти важливий газопровід EastMed без згоди Туреччини. Крім того, завдяки угоді Туреччина отримує вихід до відкритого моря.

Як відомо, «вагнерівці» також воювали і на Донбасі.

Нагадаємо, 18 серпня в інформаційному полі України з’явилася інформація про те, що українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі.

Пізніше влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків приватної військової компанії «Вагнера», яких затримали перед виборами.

Разом з тим президент Володимир Зеленський назвав «маячнею» чутки про злив «вагнерівської спецоперації». Повний текст читайте тут: