Путін виступив в ООН: скаржився на наболіле – санкції

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Путін виступив в ООН: скаржився на наболіле – санкції

Президент Росії Володимир Путін виступив на 75-й сесії Генасамблеї ООН, присвяченій річниці створення організації. Це сталося вперше після 2015 року. Путін говорив майже 20 хвилин, скаржився на «нелегітимні» санкції.

У виступі в ООН Володимир Путін закликав розчистити світову торгівлю від санкцій, пише 24 канал. Звісно, лише аби відновити економіку після пандемії. 

Загалом розчищення, звільнення світової торгівлі від бар’єрів, заборон, обмежень, санкцій могло б стати гарною підмогою для відновлення глобального зростання, скорочення безробіття

Коротко про виступ Путіна в ООН

Прогноз Путіна невтішний: світову економіку швидко відновити не вдасться, тож треба шукати нестандартні рішення. Такі рішення він вбачає у «розчищенні, звільненні світової торгівлі від бар’єрів, заборон, обмежень».

Але найголовніше – від «нелегітимних санкцій»Що «могло б стати гарною підмогою для відновлення глобального зростання й скорочення безробіття«. Таким чином Президент Російської Федерації натякнув на те, що санкції таки ускладнюють життя росіянам. Хоча варто зауважити, що у березні 2020 року Путін заявляв, що йому байдужі санкції західних країн, введені проти Російської Федерації через анексію Криму та агресію проти України..

  • Санкції проти Росії запровадили пів світу, до слова, цілком легітимно. Адже Росія розпочала агресію в Україні, анексувала Крим та частину Донбасу. Про що Путін у виступі в ООН, звісно, не згадував. Росія захопила півострів Крим у лютому-березні 2014 року, а у квітні-травні того ж року спровокувала сепаратистські настрої та збройний конфлікт на сході України – в Донецькій і Луганській областях.

Також Путін багато говорив про російські ініціативи щодо Євразійського партнерства «для всіх без винятку країн Азії та Європи», про вакцини від коронавірусу, про заборону зброї в космосі, про співпрацю країн у царинах спорту чи екології та про інші загальні речі. Загалом на все це він витратив 19 хвилин.

Цікаво, що в ООН Путін згадував про перемогу над нацизмом (а не фашизмом, як це заведено говорити в Росії) у Другій світовій війні (а не у «Великій Вітчизняній»). Тобто, на міжнародній арені російський президент уникав пропагандистської риторики. Але не забув нагадати, що намагатися «переписувати» історію – це «низько».

До слова, у 2015 році в ООН Путін теж згадував про санкції.  Він нарікав, що «сьогодні мало не нормою стали односторонні санкції в обхід Статуту ООН», і запевняв, що «це загрожує повним розбалансуванням системи, роздробленням глобального економічного простору». Отже, за 5 років – нічого нового.

Раніше Президент України Володимир Зеленський брав участь у цьому ж заході ООН. У своєму виступі він наголосив, що Росія своєю агресію намагається повернутися до розподілу сфер впливу, як це було перед початком Другої світової війни.