Ми стежитимемо дуже уважно, – посол ЄС про загрозу скасування безвізу з Україною

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Ми стежитимемо дуже уважно, – посол ЄС про загрозу скасування безвізу з Україною

Посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас заявив, що ЄС уважно стежитиме за антикорупційною інфраструктурою в Україні. Адже сама вона може загрожувати безвізовому режиму. Водночас наразі нічого непоправного не сталося.

За словами Маасікаса, умови для безвізового режиму включають в тому числі інституційні речі. Про це він сказав в інтерв’ю «РБК-Україна».

Позиція ЄС

Маасікас зазначив, що в ЄС стурбовані подіями навколо антикорупційних інституцій в Україні.

І ми стурбовані деякими подіями навколо антикорупційної архітектури… Ми, звичайно, не коментуємо жодним чином рішення Конституційного суду (про неконституційність указу про призначення директора НАБУ, — ред.). Але ми хочемо зробити акцент на правовій конституційній ясності навколо НАБУ, яка повинна бути відновлена дуже швидко, — зазначив Маасікас.

Він підкреслив, що ситуація навколо бюро має вирішитися як можна швидше. Європейський союз буде уважно стежити за антикорупційною інфраструктурою в Україні, ситуація з якою може загрожувати безвізовому режиму. У той же час на даний момент нічого непоправного не сталося.

Що відомо про рішення КСУ щодо НАБУ?

Причиною загострення відносин між Києвом і Брюсселем стала ситуація навколо українських антикорупційних органів, до становлення яких Євросоюз доклав багато зусиль. Першим сигналом було рішення Конституційного суду, який наприкінці серпня визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) у 2015 році. У суді зазначили, що Порошенко перевищив повноваження при призначенні Ситника. На рішення суду відреагували в Офісі Президента – Ситника назвали «виконувачем обов’язків» директора, поки не проведуть конкурс на відповідну посаду.
Натомість Ситник вважає себе чинним главою НАБУ та заявив, що і сам у змозі виконувати свої обов’язки.

Остаточне рішення за Єврокомісією

Посол ЄС також уточнив, що заява депутата Європарламенту Віоли фон Крамон про пряму загрозу для безвізового режиму з Україною має вагу, але остаточне рішення за Єврокомісією. 

Україна може втратити безвіз: що про це відомо

  • Про втрату Україною безвізу заговорили після того, як 17 вересня Верховна Рада схвалила постанову про комісію, яка призначатиме людей на адмінпосади у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.
  • На думку ЄС, влада України може проштовхнути недосвідчених кандидатів у комісію.
  • Через проблемну процедуру відбору очільників САП в ЄС заявили, що Україна ставить під загрозу безвізовий режим та майбутній транш у розмірі 1,5 мільярда євро.
  • 22 вересня високий представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Жозеп Боррель запевнив, що Україна відповідає всім критеріям для безвізового режиму з ЄС.

Нагадаємо, вчора високий представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Жозеп Боррель запевнив, що Україна відповідає всім критеріям для безвізового режиму з ЄС.