Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо

У Білорусі після виборів президента розпочалися наймасштабніші протистояння в історії. Несподівано високі, навіть для білорусів, результати перемоги Олександра Лукашенка стали приводом, аби вийти на вулиці та висловити невдоволення владою. Та, зі свого боку, почала силою розганяти мітинги, але за деякий час схаменулася. Втім, протести в країні не припинилися та тривають досі: 44 день поспіль.

24 канал зібрав найголовніше про протести у Білорусі та перебіг сутичок. Тут ви знайдете інформацію про останні події на вулицях Білорусі та власне про те, як почалися перші зіткнення мітингарів із силовиками. Найактуальніше про протести розміщуємо на початку матеріалу.

22 вересня: акції студентів, непокора у драмтеатрі Гродно

Студенти вийшли на акції солідарності

На мирний мітинг вийшли студенти Білоруського держуніверситету. У «ланцюг солідарності» у Мінську студенти об’єднались на підтримку викладачки Світлани Волчек. Жінку звільнили з університету через громадянську позицію, зокрема, через підтримку протестів.

Також очевидці зафіксували, як у Мінську люди у формі серед білого дня притисли чоловіка до стіни та відвели в мікроавтобус. Ще одну людину затримали біля входу в університет.

Непокора владі у драмтеатрі Гродно

20 вересня у драматичному театрі міста Гродно актори перервали виставу, дізнавшись про затримання під час акцій двох своїх колег. Згодом одну з актрис, що зупинила свій виступ, Єлизавету Мілінцевич звільнили. Це викликало обурення колективу та місцевих жителів.

22 вересня на зустріч до драмтеатру прибув губернатор області Володимир Караник. Під будівлею зібрались люди, які скандували: «Не чіпайте наших акторів!» Колектив театру повідомив, що діалогу з губернатором не вийшло.

Звернення білоруських спортсменів

Зірки білоруського спорту записали звернення до чиновників та закликали припинити тиск на них. У зверненні зірки розповіли, що силовики приходять до спортсменів та погрожують. Спортсмени наголосили, що оприлюднять усі прізвища тих, хто тиснув на них та їхні сім’ї.

Підтримка білорусів у світі

Мирні акції для підтримки Білорусі відбулись у Києві, Відні, Мілані та Берліні. Демонстранти вийшли на вулиці із біло-червоно-білими прапорами та з плакатами, на яких зображені білоруські протестувальники.

Заява міністрів ЄС

Колишня кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська взяла участь у засіданні глав МЗС Європейського Союзу. Там саме обговорювали ситуацію в Білорусі. Так, опозиціонерка запропонувала європейським дипломатам список білоруських чиновників, проти яких слід ввести санкції.

На жаль, міністрам не вдалося дійти згоди щодо запровадження санкцій проти влади Білорусі. На заваді став Кіпр, який наніс вето на розгляд цього питання.

Втім, міністри ЄС підтримали позицію, що вибори в Білорусі були сфальсифіковані, а Лукашенко – не є законним президентом.

Що ще відбувалось в Білорусі:

  • Ще одну опозиційну лідерку Марію Колесникову продовжують утримувати під вартою. Суд 21 вересня не задовольнив клопотання захисту про зміну їй запобіжного заходу.
  • Протест під землею у Солігорську влаштував білоруський шахтар Олег Куделка. Зранку 21 вересня він заявив, що залишатиметься у шахті до виконання вимог протестів. Щоправда, вже за кілька годин після оголошення протесту він вийшов на поверхню. Тепер білоруська міліція викликає його «на розмову».
  • До протестів 21 вересня доєдналися студенти Білоруського державного економічного університету. Молодь пройшла маршем навколо головних корпусів навчального закладу.
  • У Гомелі пройшла жіноча акція, присвячена до 40 днів з моменту загибелі Олександра Вихора. Активістки спершу планували покласти квіти і запалити свічки біля зупинки «Площа Леніна», там востаннє Сашу бачили живим, але міліція змусила перенести все до Вічного вогню. Обійшлося без затримань.
  • У світі продовжують підтримувати білорусів. На вулиці своїх міст виходять люди у Сан-Франциско, Маямі, Лос-Анжелесі, Осло, Санкт-Петербурзі.

Нагадаємо, протести спричинені сфальсифікованими результатами виборів президента у Білорусі тривають вже 44 день поспіль.