Голос Америки: Сенат схвалив кандидатуру нового посла США в Україні

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Голос Америки: Сенат схвалив кандидатуру нового посла США в Україні

У свіжому випуску «Голос Америки» за 22 вересня – Комітет Сенату США з закордонних відносин схвалив кандидатуру Кіта Дейтона на посаду нового посла США в Україні. Також було схвалено особу нового посла США в Білорусі. Втім це питання викликало заперечення одного з сенаторів, який наполягав, що відновлення дипломатичних відносин з Білоруссю буде винагородою диктатору Лукашенку.

Комітет також підтримав Джулі Фішер на посаду американського посла в Білорусі, втім проти її кандидатури виступив сенатор-демократ Крис Мерфі.

“Я виступаю проти цієї кандидатури. Ми зупинили дипломатичні відносини з Білоруссю через спроби Лукашенка притиснути демократію, права людини і свободу ЗМІ. Очевидно, ми перебуваємо у важкій кризі сьогодні, але це дивний момент для США, щоб відновлювати відносини з урядом Білорусі, який брутально придушує протестувальників на вулицях”, — сказав Мерфі щодо кандидатури посла в Білорусі.

Загалом комітет підтримав 15 кандидатів на різні дипломатичні посади, далі ці кандидатури має затвердити голосування у Сенаті США.

Також у випуску «Голос Америки» на 24 каналі:

США хочуть створити коаліцію, аби запобігти завершенню будівництва газопроводу «Північний потік-2». В Америці вважають, що газогін загрожує Європі, оскільки робить її залежною від російського газу та ставить під загрозу Україну.

22 вересня розпочалися віртуальні виступи лідерів світових держав на Генеральній асамблеї ООН. Через пандемію коронавірусу вперше зібрання проходить в онлайн-форматі. Лише по одному дипломату від кожної зі 193 країн-учасниць пускають у залу з дотриманням соціальної дистанції і маскового режиму.

Кількість смертей від коронавірусу у США становить вже понад 200 тисяч осіб, кількість заражень наближається до 7 мільйонів. Темпи інфікування знову почали зростати у більшості американських штатів.

Хто такий Дейтон
Кіт Дейтон народився 7 березня 1949. Він – дуже високоосвічена людина. Він здобув ступінь бакалавра гуманітарних наук у Коледжі Вільяма і Мері, ступінь магістра історії — у Кембриджському університеті, ступінь магістра міжнародних відносин — в Університеті Південної Каліфорнії, він також отримав освіту в Інституті з вивчення Радянського Союзу Сухопутних військ США в Гарміш-Партенкірхені. Знає російську та німецьку мови.

З грудня 2005 року по жовтень 2010 року Дейтон служив на посаді координатора з питань безпеки в палестино-ізраїльському конфлікті, також був директором з питань стратегії, планування та політики штабу армії США, директором операцій розвідувального агентства Пентагону, аташе з питань оборони посольства США в РФ.

Важливим моментом є також обізнаність Дейтона у тематиці збройних конфліктів. З 2010 року очолює аналітичний центр Джорджа Маршалла у Німеччині, а раніше 40 років служив у Сухопутних силах США.

Дейтон так розповів про себе під час виступу на Комітеті з міжнародних зв’язків Сенату 5 серпня: «Я одружений з Керрол, моєю дружиною, вже майже 45 років. У нас троє дорослих дітей, п’ятеро онуків та ще чекаємо на одного. Я присвятив останні 50 років мого життя на державній службі. Майже впродовж 10 років я обіймав посаду директора Центру Маршалла, що опікується питаннями регіональної та транснаціональної безпеки США та Німеччини».