Посол України в ООН про воду в Крим: Росія має визнати себе окупантом і попросити

23/09/2020     Автор: Яна Романська
Посол України в ООН про воду в Крим: Росія має визнати себе окупантом і попросити

Обговорювати питання щодо постачання води в Крим можна тільки тоді, коли Росія визнає себе окупантом. Потім агресор має звернутись із офіційним проханням до української влади.

Наразі Росія жодного разу не зверталась до України з проханням почати діалог щодо води. Про це заявив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця в інтерв’ю «Крим Реалії».

За словами Кислиці, замість цього Росія влаштовує істерики та метушню.

Для того щоб почати розмову про постачання води, вони (влада Росії – 24 канал), по-перше, повинні визнати, себе країною-окупантом і офіційно звернутися, згідно з гуманітарним правом. Вони мають звернутися до влади України з офіційним проханням, а не з погрозами, з істериками, розумієте,– наголосив Кислиця.

Тільки після офіційного звернення окупантів українські міністерства вирішуватимуть, яка повинна бути реакція України.

Що відомо про проблему з водою у Криму

  • До 2014 року Україна забезпечувала Крим водою через Північно-Кримський канал.
  • Після анексії півострова Росією Україна зупинила подачу води.
  • Влітку 2020 року окупаційна влада Криму визнала, що на півострові існує дефіцит води та закликала кримчан економити ресурс.
  • З 24 серпня у Криму запровадили обмеження подачі води. Зокрема, у деяких районах воду дають погодинно.
  • Голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук наголосив, що Україна може відновити водопостачання в Крим, якщо буде загроза гуманітарної катастрофи.
  • Однак В РНБО України заявили, що такої загрози немає.

За підрахунками представництва, у Криму вистачає води для потреб цивільного населення. Її може бракувати для індустріальних, військових об’єктів і переселеного населення Росії.

До окупації на питні та побутові потреби кримчан щороку йшло близько 101-105 мільярдів кубометрів води, що майже в 9 разів менше за запаси води на самому півострові.

Питні та господарсько-побутові потреби населення Кримського півострова у повній мірі можуть бути забезпечені власними водними ресурсами навіть у найпосушливіші роки, – писав у червні для УП консультант представництва президента в АРК Антон Твердовський.

Я пропонував і пропоную такий спосіб реагування: ми можемо відправити в Крим достатню кількість гуманітарних конвоїв з питною водою «Моршинська», «Миргородська», «Поляна квасова» та інша, у пляшках, безкоштовно, для мешканців нашого рідного українського Сімферополя. Якщо окупанти не здатні це зробити самі, то ми би роздавали цю воду безкоштовно, це не ті гроші, які країна не може собі дозволити, –  заявляє Олександр Лієв, ексміністр курортів і туризму Криму.

Водночас, реагуючи на різні сценарії відновлення водопостачання в Крим, українці відповідають дещо інакше: 46,2% виступають за відновлення водопостачання на півострів, 38% – проти. Найбільш лояльні до запуску води в Крим – жителі півдня і сходу.