Перша зустріч «Люблінського трикутника»: про що домовились сторони

18/09/2020     Автор: Яна Романська
Перша зустріч «Люблінського трикутника»: про що домовились сторони

Дипломати з України, Литви та Польщі 17 вересня вперше провели спільну зустріч у форматі «Люблінського трикутника». Щоправда, розмовляли вони по відеозв’язку та й загалом – визначали основні напрями діяльності новоствореної платформи. Про що домовились – далі.

Про першу зустріч у форматі «Люблінського трикутника» повідомляє пресслужба МЗС України.

Про що говорили і домовились дипломати з Литви, Польщі та України:

  • Участь у відеоконференції брали визначені координатори «Люблінського трикутника»: від України – Василь Боднар, від Литви – Далюс Чекуоліс, від Польщі – Марцін Пшидач.
  • Вони окреслили основні напрями діяльності трикутника та погодилися забезпечувати сталу взаємодію формату на різних робочих рівнях.
  • Так, одним із основних завдань «Люблінського трикутника» має стати координація дій трьох держав з ефективної протидії актуальним викликам і загрозам спільній безпеці.
  • Серед пріоритетних тем у співпраці: спільна протидія гібридним загрозам з боку Росії, зокрема у боротьбі з дезінформацією. Окремо зазначили важливість збереження тісної співпраці у рамках міжнародних організацій.
  • Заступники міністрів домовилися також розпочати тристоронні тематичні консультації на рівні директорів департаментів МЗС трьох країн.
  • Важливу увагу координатори приділили ситуації в Білорусі та деяких інших країнах регіону.
  • Василь Боднар поінформував своїх колег про основні цілі Кримської платформи та запросив Польщу і Литву до активної співпраці в її рамках, мета – деокупація Криму.
  • Окрім того, сторони обговорили підготовку наступної зустрічі глав МЗС «Люблінського трикутника», яка за ініціативою міністра Дмитра Кулеби має відбутися в Києві.

Зверніть увагу! Цікаво, що 17 вересня поки ще чинний президент Білорусі різко вирішив запровадити обмеження на західних і південних кордонах своєї держави. Ймовірно, це може бути пов’язано із першою зустріччю «Люблінського трикутника. Так, Лукашенко заявив, що закриває західні кордони з Литвою та Польщею, а на межі з Україною – посилює охорону.