Скільки мільярдів доларів отримає Україна від Росії за транзит газу у 2020 році

16/09/2020     Автор: Яна Романська
Скільки мільярдів доларів отримає Україна від Росії за транзит газу у 2020 році

Голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв назвав суму, яку Росії доведеться заплатити за використання газотранспортної системи. Так, у 2020 році Україна має отримати від Газпрому майже 2 мільярди доларів за транзит газу.

Коболєв пояснив, що принцип «качай або плати» позитивно впливає на дохід української газотранспортної системи. Про це він розповів в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій. Він додав, що за угодою, яку ухвалили ще раніше, Росія платить за заброньовані потужності, а не за обсяги прокачаного газу.

Раніше у Нафтогазі повідомили, що плата за організацію транзиту територією України, яка вказана в контракті з Газпромом і Нафтогазом, є конфіденційною інформацією.

На яких умовах зараз здійснюється транзит газу

  • Ще 30 грудня 2019 року компанії підписали новий контракт на транзит газу терміном на 5 років.
  • Згідно з ним, обсяги постачання газу для транзиту по українській ГТС складуть 65 мільярдів кубічних метрів у 2020 році, і 40 мільярдів кубічних метрів у 2021 – 2024 роках.

Водночас пакетна угода між Україною і Росією по газу, досягнута 20 грудня, не передбачає прямого постачання російського газу в Україну. 

На думку голови Нафтогазу, Німеччина відмовиться від будівництва «Північного потоку-2». Коболєв додав, що це певною мірою залежить від санкцій США проти російського газопроводу.

Що відомо про будівництво «Північного потоку-2»

  • «Північний потік-2» – це газопровід, який Росія та Німеччина почали будувати ще у 2015 році. Маршрут газопроводу пролягає через Балтійське море в обхід України.
  • Якщо «Північний потік-2» добудують, щорічно Україна втрачатиме приблизно 3 мільярди доларів.
  • Наразі будівництво газопроводу завершено на 93%. Однак роботу над «Північним потоком-2» зупинили через санкції, які США наклали на компанії-підрядники.
  • Німеччина, яка раніше підтримувала будівництво газопроводу, заявила про можливість припинення роботи. 
  • Причиною санкцій є отруєння опозиціонера Олексія Навального хімічною зброєю «Новачок».