Без категорії
Подобається

У Верховній раді не знають коли зможуть послухати пояснення Фокіна про Донбас

15/09/2020     Автор: Яна Романська
У Верховній раді не знають коли зможуть послухати пояснення Фокіна про Донбас

Станом на 14 вересня невідомо, коли у парламенті зможуть заслухати заступника глави української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна. Політик мав пояснити, що означали його заяви про амністію бойовиків та особливий статус Донбасу.
Фокіна мали заслухати ще 12 вересня. Однак політик досі не може з’явитись у Раду. Про це заявив голова комітету з питань організації державної влади Ради Андрій Клочко на засіданні погоджувальної ради.
Фокіна викликали на засідання комітету ще 2 вересня , аби він пояснив свої заяви про Донбас. Представник України в ТКГ мав з’явитись на зустріч минулого тижня.
Однак політик заявив, що не прийде. Причиною відмови назвав зайнятість через роботу в Тристоронній контактній групі.

Нагадаємо, в одному зі своїх недавніх інтерв’ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідувані, а винні мають понести покарання. Також він висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для переговорів з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
Керівник української делегації на переговорах у Мінську, перший президент України Леонід Кравчук, своєю чергою, прокоментував слова свого колеги по ТКГ Вітольда Фокіна щодо надання особливого статусу для всієї території Донбасу.
«Чи має право Фокін говорили про свою власну позицію? Так, має. Але, якщо його позиція не відповідає, припустимо, законові, прийнятому ВР, то він не може цю позицію оприлюднювати, тому що він уже не просто Фокін, а він заступник голови делегації, член делегації України у ТКГ», — сказав Кравчук.
«Це питання буде обговорено на засіданні нашої делегації, я думаю, люди висловляться з цього приводу. Фокін пояснить, чому він саме таку обрав тактику, позицію, і це не наше рішення. Це рішення глави держави. Фокін призначений на цю посаду указом президента. Я до цього призначення абсолютно ніякого відношення не маю«, — запевнив Леонід Кравчук, що є керівником української делегації у Мінську.
В Офісі Президента наголосили, що заяви Фокіна не відповідають офіційній позиції держави. Також ідею політика розкритикували спікер Верховної Ради Дмитро Разумков та глава МВС Арсен Аваков.
Однак, попри антидержавні заяви, Вітольд Фокін продовжує виконувати свої обов’язки у ТГК. І наразі не відомо, коли Верховна рада зможе отримати пояснення його слів.