Без категорії
Подобається

Опубліковано головні показники бюджету на 2021 рік

15/09/2020     Автор: Катерина Гук
Опубліковано головні показники бюджету на 2021 рік

Кабмін та міністр фінансів поділились інформацією щодо зростання зарплат та соціальних виплат, затверджених в держбюджеті на 2021 рік.

Вже 2021 року мінімальна зарплатня збільшиться до 6 тисяч, а в липні до 6,5 тисяч гривень. Зазначається, що це не матиме кардинального впливу на інфляцію. Окрім цього, зарплатня освітян також збільшиться, а 1 мільярд гривень виділять на боротьбу з коронавірусом у навчальних закладах.

«Перерозподіл ВВП через доходи державного бюджету поступово знижується – до 23,5%. Це менше, ніж в цьому році. Ми це будемо робити внаслідок підвищення ефективності ПДВ, внутрішнього й імпортного. Як показує цей рік, там є досить суттєві можливості для детінізації. Тому основний приріст надходжень саме буде по цих податках»,

– заявив міністр.

Очікується, що цьогорічні доходи будуть досягати 1,071 трильйона гривень, водночас видатки – 1,35 трильйона гривень. Дефіцит бюджету буде встановлений на рівні 270 мільярдів гривень, що на 1,5% менше, аніж минулого року.

Більше 27 мільярдів гривень виділять на охорону здоров’я, збільшивши зарплатню медичних працівників, на закупівлю вакцин від коронавірусу, розвиток екстреної медичної допомоги.

На військовослужбовців буде виділено більше 131 мільйона гривень, а в загальному передбачено 5,93% від ВВП, що значно більше аніж в 2017-2019 роках.

Водночас на розвиток та підтримку бізнесу виділили значно менше грошей.

«Це бюджет, який дає можливості для розвитку. Основними його пріоритетами є підвищення мінімальної заробітної плати. Також кошти передбачені на культурні заходи та пенсії»,

– розповів міністр фінансів України.