Без категорії
Подобається

Лукашенко зустрінеться з Путіним у Сочі

15/09/2020     Автор: Яна Романська
Лукашенко зустрінеться з Путіним у Сочі

Зранку 14 вересня, Олександр Лукашенко, який нині виконує обов’язки президента Білорусі, відправився на зустріч із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у Сочі. Літак з Лукашенком приземлився в Сочі, відповідне фото опублікувало державне інформагентство БелТА.
Як повідомляє білоруське державне агентство БелТА з посиланням на пресслужбу Лукашенка, у Сочі відбудеться зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. Переговори пройдуть у форматі «один на один». Це перший закордонний візит Олександра Лукашенка після початку антиурядових протестів у Білорусі. Як повідомлялося 30 серпня після телефонної розмови Лукашенка та президента РФ Володимира Путіна їхні пресслужби оголосили, що лідери домовилися «в найближчі тижні провести зустріч у Москві».

Відзначається, що лідер обговорять «тематику союзних відносин, розглянуть міжнародну проблематику і ситуацію в регіоні, питання спільного реагування на виникаючі виклики».
Раніше наприкінці серпня Володимир Путін у своїх інтерв’ю російським ЗМІ заявив, що підготував для Олександра Лукашенка «резерв» з російських силовиків, але їх нібито домовилися використовувати лише у разі, якщо ситуація почне виходити з-під контролю.
Низка країн та генсек НАТО після цього застерегли Росію від втручання у внутрішні справи Білорусі.
Переговори Путіна і Лукашенка в Сочі триватимуть «скільки буде потрібно», заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.
У переговорах за необхідності можуть взяти участь посли двох країн, повідомляє наближений до Лукашенка Telegram-канал Пул Першого.
Відзначимо, що за кілька днів до зустрічі, 10 вересня, посол Росії в Білорусі Дмитро Мезенцев подарував Лукашенкові на день народження книгу з топографічними картами білоруських губерній у складі Російської імперії.
Опозиційна лідерка Білорусі Світлана Тіхановська заявила, що домовленості з диктатором Олександром Лукашенком в Сочі не матимуть законної сили.
«Я дуже шкодую, що ви вирішили вести діалог з узурпатором, а не з білоруським народом», — сказала вона.
Нагадаємо, що раніше Світлана Тіхановська в інтерв’ю польській газеті Rzeczpospolita зазначала, що Путін не дуже активно підтримує Лукашенка і зайняв вичікувальну позицію. Вона також закликала Росію поважати суверенітет Білорусі.