Без категорії
Подобається

Богдан розповів про допит в ДБР

15/09/2020     Автор: Яна Романська
Богдан розповів про допит в ДБР

Нагадаємо, що 10 вересня Державне бюро розслідувань викликало Андрія Богдана як свідка для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним в інтерв’ю Дмитру Гордону слів з приводу ймовірних домовленостей із російськими чиновниками щодо Криму.
14 вересня Державне бюро розслідувань здійснило допит, як свідка, Андрія Йосиповича Богдана, який являвся головою Офісу Президента України з 25 червня 2019 року до 11 лютого 2020 року.
У прес-службі Держбюро зазначили, що в інтерв’ю журналісту Гордону Богдан розповів про нібито наявність домовленостей з російськими посадовими особами питань щодо статусу Криму, авіасполучення з Росією, обміну полоненими та низці інших домовленостей, які непередбачені законами України.
Однак, на допиті Богдан заявив, що Богдан заявив, що такою інформацією не володіє, підтверджень і доказів у нього немає, а про можливі незаконні дії українських посадовців він дізнався з відкритих джерел і ЗМІ.

Богдан зазначив, що рекомендував слідству також допитати учасників відомої наради 22 або 23 липня. Інші деталі – це таємниця слідства.
Що було в інтерв’ю? Під час інтерв’ю Богдан розповів, що Василя Бурбу звільнили з Головного управління розвідки Міноборони України через спецоперацію з метою затримати найманців «ПВК Вагнера», яка провалилася через один дзвінок. Також колишній керівник Офісу Президента України, сказав, що знає «хто дзвонив і куди дзвонив». До того ж Богдан заявив, що це була людина із найближчого оточення президента, отже у зриві операції винні найвищі посадовці. Раніше ексголова Офісу Президента заявляв, що між Україною та Росією діє домовленість про спільні вчинки. Він стверджував, що не бачив цього документа, але «але серед дипломатів і спецслужб багато разів зустрічав згадку про нього». Однак офіційних заяв для слідчих ДБР у цій справі Андрій Йосипович не надав.
У розмові із журналістами Богдан розповів, що не розуміє причини, чому його викликали у ДБР. Адже та справа, про яку йдеться у повідомленні, була сформована ще 19 серпня. Тоді інтерв’ю не було навіть у планах, але саме таких дій він чекав від влади, однак не сподівався на них так швидко. Також ексочільник Офісу Президента заявив, що насправді не перетинав кордон у зв’язку із загрозою життю. А ця інформацію була жартом.
«Кордон не переходив – це було б порушенням чинного законодавства. Повідомлення було літературним жартом. Оскільки саме так діяв Остап Бендер», – зазначив ексглава ОП.