Без категорії
Подобається

Допит в ДБР: які зізнання хотіли вибити з Богдана?

14/09/2020     Автор: Яна Романська
Допит в ДБР: які зізнання хотіли вибити з Богдана?

Славнозвісний колишній глава Офісу президента Андрій Богдан потрапив на допит в Державному бюро розслідувань. Які зізнання хотіли вибити із Богдана?

Політик чітко дав зрозуміти, що в нього немає ніяких доказів протиправних дій українських чиновників. Богдан запевняє, що російські органи влади не мають ніяких каналів співпраці з українськими політиками чи правоохоронними органами. Важливо розуміти, що слідчий Державного бюро розслідувань 14 вересня провів допит з політиком, де Богдан виступив як свідок по справі «контактів російських органів влади» з Україною, про які він сам нібито повідомив у одному із своїх інтерв’ю для вітчизняного видання. З цього приводу ДБР вручило колишньому соратнику Президента повістку на допит 11 вересня.

Державне бюро розслідувань повідомляє, що 9 вересня Андрій Богдан поширив інформацію про нібито наявність домовленостей із Росією, по-перше, щодо статусу Криму, по-друге, щодо авіасполучення з Росією, а також обміну полоненими. Це звучало як «натяк на державну зраду», адже ніякі домовленості такого типу не було передбачено жодними законами, ніяких нормативно-правових актів або інших директив чи документів від Верховного головнокомандувача Збройних сил України не спостерігалося.

Богдан вів себе на допиті стримано, відмовлявся від своїх слів, а тим більше, від «натяку на державну зраду». Колишній глава офісу Президента стверджує, що такою інформацією зовсім не володіє, доказів у нього немає, а спростувань тим більше. Цікаво, що згодом він додав, що про можливі незаконні дії посадових осіб він дізнався з відкритих джерел і анонімних засобів масової інформації, а тому відповідати за їх достовірність не збирається, але у їх реальність вірить. Богдан поширює фейки? Політик каже, що: «Певні домовленості з росіянами, підписані Єрмаком, про які я говорив, вони опубліковані офіційно, у ЗМІ. І, звісно, про їх наявність уже знають усі. А домовленості про інші пункти — мені відомо, що такі домовленості є. Чи відображені вони на папері й чи маю я копію таких домовленостей на папері? Ні. Але в існуванні таких домовленостей я впевнений», — говорить він журналістам стоячи перед будівлею ДБР. «Це справа слідства.» — додає Богдан. Домовленості є, але на папері їх немає, натякає політик на те, що він пішак в цій системі, і повідомляє рівно те, що може повідомити привселюдно. 

Принагідно кажучи, наразі Україна знаходиться на такому етапі свого розвитку, що «слідство не зацікавлене розслідувати цю справу», підігріває інтерес Богдан. Він готовий до співпраці, адже йому немає чого приховувати: «але просто існування таких фактів завжди пов’язане з багатьма слідами, й навіть через п’ять років ці сліди можна відновити, встановити, зафіксувати, й у подальшому, через певний час, я впевнений, ця справа матиме судову перспективу», — наголосив Андрій Богдан.

Кому вигідно підставляти колишнього главу- залишиться загадкою, чи скоріше, ще однією білою плямою української політики.