Був неймовірною людиною: пішов з життя видатний режисер, король комедії

06/02/2019     Автор: Яна Романська
Був неймовірною людиною: пішов з життя видатний режисер, король комедії

Пішов з життя видатний чеський режисер Вацлав Ворлічек. Йому було 88 років.

Як написав у соціальній мережі Facebook його друг Зденек Зеленка, опівдні йому подзвонила дочка Ворлічек і повідомила сумну звістку.

Похорон призначено на 12 лютого. Вони пройдуть в празькому районі Страшніце.

Вацлав Ворлічек — чеський кінорежисер і сценарист, народився 3 червня, 1930 року, званий в Чехії королем комедії. Заслужений артист ЧССР (1979). Кінорежисуру вивчав в Школі кінематографії в Празі (1951-1956). Його дипломною роботою став короткометражний фільм "Directive".

Дебютував як режисер в фільмом "Справа Лупінека" / Prípad Lupínekв 1960 році. Працював асистентом режисера на кіностудії "Баррандов". Перші фільми Вролічека були адресовані дітям, пізніше він став відомий як Мастре пародійних і шпигунських фільмів.

Всього він поставив понад 30-ти кіно- і телевізійних картин. Найвідоміша картина Ворлічек — казка "Три горішки для Попелюшки", знята в 1973 році. Крім того, режисер зняв такі популярні фільми, як "Арабелла", "Як втопити доктора Мрачека" і "Пан, ви вдова".

У 2017 році на кінофестивалі в Карлових Варах Вацлав Ворлічек отримав приз президента фестивалю за внесок в чеську кінематографію.