Новини про зірок
Подобається

«Його цінували в багатьох країнах»: Пішов з життя відомий український актор і громадський діяч

01/02/2019     Автор: Яна Романська
«Його цінували в багатьох країнах»: Пішов з життя відомий український актор і громадський діяч

Його цінували в багатьох країнах. На 88 році помер почесний громадянин міста Берегово Отто Людвиґович Шобер.

Отто був відомим режисером-постановником, журналістом, культурним та громадським діячем, він удостоєний звання заслуженого працівника культури України, став лауреатом премій "Ержебет" і "Сильванія" (Угорщина).

Отто Шобер народився в Ужгороді в 1932 році. З приходом радянської влади його батько був депортований до Сибіру, де загинув у трудовому таборі. Мати була звільнена з посади вчителя, в результаті дитинство було надзвичайно важким.

Однак Отто мав цілеспрямований характер. У 1952 році він закінчив в Мукачево курси підготовки вчителів і продовжив навчання на факультеті російської філології Ужгородського університету.

З 1953 року протягом 43 років, аж до виходу на пенсію, був директором Берегівського центру мистецтва і дозвілля та керівником Берегівського угорського народного театру.

За цей час в самодіяльному театрі відбулося 1132 виступів, які прийшли подивитися близько 250 000 глядачів.

Народний театр з Берегова першим на Закарпатті отримав звання "зразкового", а Отто Шобер в 1992 році удостоєний звання Заслужений працівник культури України і став лауреатом угорської премії "Ержебет".

Отто Шобер знімався в радянському кіно. Був задіяний у фільмах: "Смерті немає, хлопці" (1970), "Високе звання" (1973), "Легенда про безсмертя" (1985) та інших.

Після виходу на пенсію переїхав до Будапешту, де писав оповідання, спогади, статті. Іноді навідувався в рідне місто і брав участь у культурних заходах.