Прем’єра «Лускунчик та чотири королівства»: різдвяна казка чи зруйнована пафосом класика?

09/12/2018     Автор: Ігор Нагорний
Прем’єра «Лускунчик та чотири королівства»: різдвяна казка чи зруйнована пафосом класика?

На екрани вийшов фільм від Disney «Лускунчик і чотири королівства», за основу якого була взята казка Гофмана і балет Чайковського, але сюжет лише віддалено пов'язаний з класичною історією, яка тут отримала абсолютно інший розвиток.

Диснеївська картина, якій потрібні були перезйомки в минулому році, розповідає про Клару Штальбаум (Маккензі Фой — 10-річна Мьорф з «Інтерстеллар»), чия мама-винахідниця недавно померла, і вся сім'я намагається оговтатися від цієї втрати. Батько вивозить дітей на різдвяний бал до хрещеного (Морган Фрімен), де Клара потрапляє в казковий світ чотирьох королівств на чолі з їх регентами. Цукрова Слива (Кіра Найтлі) молить дівчинку про допомогу, оскільки підступна матінка Імбир (Хелен Міррен) хоче захопити світ, який колись створила мама Клари.

Важко повірити, що комусь в 2018 році виявилася необхідна ще одна версія «Лускунчика», так як на пострадянському просторі цю казку знають напам'ять, а балетні постановки відомі в усьому світі і не вимагають додаткової реклами. Проте, у Штатах ситуація інша: глядачам банально не знайома історія Гофмана і музика Чайковського, що підтверджують вкрай низькі збори картини і прийдешнє звання одне з головних фінансових бомб року. До того ж мляве і бездушне оповідання, присипане пафосними промовами про те, що «деякі шляхи потрібно пройти поодинці» і «не всі загадки можна розкрити з першого разу», ще більше відштовхує від проникнення фільмом.

Якщо і йти на «Чотири королівства», то заради шалено красивих декорацій королівств і костюмів, над якими працювала британка Дженні Беван («Оскар» за «Божевільний Макс: Дорога люті»).

Disney, взявши знайомий сюжет, своєю міццю і нав'язливим бажанням сподобатися всім позбавив класику душі, додавши в вичерпну історію недоречного пафосу і картонну драму. Було б краще, щоб деякі казки не виявлялися в поле зору величезних медіакорпорацій з їх настроєм заробити гроші будь-що-будь.