Огляд фільму «Брати Сістерс»: прем’єра, на яку варто піти?

05/12/2018     Автор: Ігор Нагорний
Огляд фільму «Брати Сістерс»: прем’єра, на яку варто піти?

В українському прокаті завтра, 6-го грудня, виходить фільм Жака Одіяра «Брати Сістерс» — дебют французького режисера англійською мовою, в центрі сюжету якого Елай (Джон Сі Райлі) і Чарлі (Хоакін Фенікс) Сістерс, які в 1850-х роках були найняті для упіймання хіміка Германа Ворм (Різ Ахмед), що вивів формулу речовини для швидкого пошуку золота в річці.

 

Крім згаданих акторів у картині також є Джейк Джилленхол, виконуючий роль Джона Морріса — детектива, приставленого до Ворму з метою стеження за ним до здачі братам. Але через зустрічі з хіміком погляди Морріса змінюються, він розуміє, що не можна все життя працювати на багатих поганих хлопців, коли є можливість створити щось нове і милостиве для всіх. Так, персонаж Джейка досить одномірний, але завдяки таланту Джилленхола образ має виглядати цілісним і не губитися на тлі головних героїв.

 

Одна з головних тем картини Одіяра, заснованої на однойменному романі Патрика ДеВітта — це відносини дітей з їх батьками. Деякий недолік виховання або його неправильна форма визначає поведінку людини на роки вперед, а під впливом зовнішніх факторів, в тому числі і фінансового стану, кожен трансформується в ексклюзивну модель поведінки, яка транслюється оточуючим. Тим цікавіше спостерігати, як сімейна драма в родині Сістерс по-різному вплинула на старшого брата Елая і молодшого Чарлі.

 

Хоакін Фенікс в четвертий раз за рік разюче має бути органічним у  своєму персонажі. Після Ісуса, кілера і карикатуриста-інваліда, він перетворився в найманця, який іноді любить випити і постріляти, будучи повною протилежністю своєму спокійному братові. Але справжня зірка фільму (і одночасно продюсер) — це Джон Сі Райлі, чий Елай — совість в цьому тандемі. Йому хочеться мирного життя без убивств і погонь, лавки, де можна торгувати білизною, але він не знаходить в брата необхідної підтримки.

 

У підсумку, «Брати Сістерс», зі слів тих, хто вже подивися, закінчуються на логічній ноті, встигаючи розповісти глядачеві закінчену історію про епоху «золотої лихоманки», коли кожен промишляв, чим міг, але люди, як і сьогодні, сумнівалися в своїх вчинках, замислюючись про благородне і безтурботне життя.