Огляд: серіальні прем’єри жовтня, які ви могли прогавити

08/11/2018     Автор: Ігор Нагорний
Огляд: серіальні прем’єри жовтня, які ви могли прогавити

Листопад розпочався, Хелловін давно закінчився, а у жовтні відбулися прем’єри крутих серіалів, які здатні перехопити подих та тримати у напрузі протягом всього сезону. Три найголовніші серіальні прем’єри жовтня, які ви могли пропустити.

 

«Привид будинку на пагорбі»⠀

Приголомшлива та захоплююча містична історія від Netflix. Нам розповідають про життя однієї родини, що розтягнулася на десятиліття — її минуле та сьогодення — таємниці, які тягнутися шлейфом з далекого 92-го. Сюжет інтригує, тримає в постійній напрузі. Похмуру атмосферу вдало передає корекція кольору з легким відтінком сепії та синяви, а також музика, яка постійно підкреслює момент і доводить до мурашок. Режисерська робота на висоті — переходи від минулого (декількох періодів) до сьогодення настільки гармонійні, наскільки це тільки можливо, не викликають роздратування та не плутають глядача. Незважаючи на велику кількість персонажів — ви не розгубитеся, так як їх історії з кожною серією лише доповнюються та переплітаються в єдину картину.

До слова, про персонажів — вони живі, не  картонні і зовсім не шаблонні. Їх засуджуєш, їх розумієш, їм співпереживаєш. Вони немов ваші сусіди, за життям яких ви підглядаєте у вікно.

І знову повернемося до атмосфери: вона моментами досить страшна, але сам серіал не стільки хоррор, скільки психологічний трилер, який чинить тиск. Багато несподіваних моментів. Серіал чимось нагадує кінговські історії. Акторський склад приголомшливий — особливо,  діти-актори.

Загалом,  вердикт такий: обов'язково до перегляду. Єдиний мінус — ви не встигнете отямитися, як вже будете дивитися  5-у серію, а вам вставати о шостій ранку. Дуже затягує!

«Моторошні пригоди Сабріни»

Спірний. Цей ремейк чекали тисячи людей, хоча це швидше оригінал, адже зроблений з першоджерела — коміксів. Історія про дівчину напівлюдину, напіввідьму.

«Нова Сабріна» у Netflix вийшла не поганою. Чесно кажучи, після перегляду, ви будете у захваті від антуражу, і сюжет непоганий. Але! Він стає непоганим  тільки тоді, коли ви відкинете  мінуси, просто заб'єте на них. Спочатку вас буде дратувати притягнутий за вуха фемінізм — він, звичайно, не такий жорсткий, як у перезапуску «Всіх жінок відьом», але теж не доречний. Також забийте на чорношкірого гомосексуаліста, кузена Сабріни, який під «домашнім арештом» за те, що хотів підірвати Ватикан (упс, спойлер). Але ви не знаходите тут просто кричущий підтекст не просто толерантності, а й те, що «всі чорношкірі — терористи»?

Те, що творці сучасних серіалів намагаються втиснути у них всю існуючу соціальщину – це дратує! Гаразд, це все логічно було обіграно, але, у підсумку, виглядає смішно. Хоча про Ватикан було досить забавно, та й сам персонаж цікавий — він як Салем з комедійного серіалу, тільки людина, а не кіт. Кіт там теж є, але … він не говорить. Мені сподобалися Хільда ​та Зельда — обидві акторки ідеально відіграли тіточок, хоча, як на мене, вони вийшли трагікомічні. Сам серіал, в принципі, виглядає підлітковою трагікомедією.  У серіалі гарна аналогія християнству та спотворення релігії, як такої. Її розуміння. Це було добре.

Також, сама Сабріна — Netflix відкрили новий талант — Кірнан Шипку. Цей персонаж моментами був не логічний, але для шістнадцятирічного підлітка — це норма. Сабріна дійсно вийшла підлітком, який намагається зрозуміти і знайти себе. Вона не супервідьма, її дії призводять до помилок, з якими вона не може впоратися самостійно. І це не тупість, це реалізм. Окремий уклін, звичайно ж, декораторам і режисерові – тема Хелловіну атмосфера передана ідеально.

«Нова Сабріна» варта уваги, якщо не звертати уваги на деякі моменти.

«Манускрипт всевладдя»

Навчальна атмосфера часом може втомити, і душі захочеться чогось нового, незвіданого, неймовірного. Саме в такі хвилини в серцях простих учнів і студентів загоряється бажання по-справжньому полюбити, знайти близьку людину, яка зможе відволікти від повсякденної суєти. Діана Бішоп складається в оксфордской академії. Вона працює над вивченням древніх рукописів і реліквій з минулого. Одного разу в руки героїні потрапляє дивний манускрипт, що володіє неймовірною силою. Його прочитання перевертає життя героїні, перетворюючись в кошмар наяву. Допомогти Діані зможе загадковий Меттью Клермонт, красень, генетик і вампір. Та й сама Діана далеко не людина…

У цьому серіалі величезну роль грає атмосфера і не банальний початок сюжету. Це не схоже на «Щоденнки вампіра»  або «Древніх»,  серіал серйозніший, чи не підлітковий. За першої серії він нагадує атмосферою  «Код да Вінчі», «Ангели і демони», «Інферно», хоча у Брауна взагалі не було про відьом і вампірів ні слова, але ось атмосфера … Так і бачу в цих реаліях персонажа Тома Хенкса — Роберта Ленгдона.