Топ-5 культових фільмів на Хелловін

24/10/2018     Автор: Ігор Нагорний
Топ-5 культових фільмів на Хелловін

Вже менше ніж через тиждень світ буде святкувати Хелловін, а саме 31-го жовтня. Тому пропонуємо вашій увазі культові фільми, які варто побачити кожному у ніч всіх святих.

1.Хелловін (Halloween, 1978) 


 "Хелловін" став третім проектом режисера Джона Карпентера. Через маленький бюджет практично весь реквізит був виготовлений з підручних матеріалів. Тому актори часто знімалися у власному одязі, а знаменита маска маньяка Майкла Майерса була зроблена з дводоларової маски капітана Кірка з серіалу "Зоряний шлях". Крім того, на зйомки було витрачено всього 3 тижні.


Незважаючи на це, фільм не тільки окупився в прокаті та отримав декілька нагород, а й став родоначальником цілого жанру фільмів про маніяків, які переслідують підлітків — у народі "слешер". Зокрема, було знято сім сиквелів до "Хелловіну" і два ремейка.


Головний герой картини — маніяк Майкл Майєрс, в шестирічному віці вбив свою сестру, через що був заточений у психіатричну лікарню. Через 15 років, в переддень Дня всіх святих, він здійснює втечу та повертається в рідне місто, де починає переслідувати чергову старшокласницю.


2. Жах перед Різдвом (The Nightmare Before Christmas, 1993)


Це один з найвідоміших лялькових мультфільмів, який увійшов у топ-50 кращих фільмів 90-х років. Після перевидання картини в 3D-форматі в 2006 році, студія Walt Disney Pictures випускає його в прокат щорічно, в період від Хелловіна до завершення різдвяних канікул.


У мультфільмі, створеному на основі однойменної поеми Тіма Бьортона, розповідається про місто під назвою Хелловін, жителі якого зайняті тільки тим, що з року в рік лякають людей на День всіх святих. Розчарувавшись в черговому святі, головний герой — тиквоголовий Джек —  йде у ліс і виявляє чарівну галявину, з якої можна потрапити в інші міста-свята. Випадково потрапивши в місто Різдва, Джек настільки надихається його ідеєю, що вирішує влаштувати власне похмуре Різдво, де оживають іграшки та скелети оленів.


3. Фокус-покус (Hocus Pocus, 1993)


Фентезійний фільм жахів "Фокус-покус" — це друга робота режисера і хореографа Кенні Ортеги ( "Класний мюзикл", "Майкл Джексон: От і все"), випущена спільно зі студією Disney.


Він розповідає історію школяра Макса, який переїхав в Салем незадовго до Дня всіх святих і незнайомого з деякими специфічними особливостями цього маленького міста. Так, згідно з однієї легенди, якщо незаймана дівчина або хлопець у ніч Хелловіна запалить свічку в будинку сестер Сандерсон, то вони встануть зі своїх могил. А після відродження три відьми будуть робити все можливе, щоб знайти вічну молодість, — наприклад, спробують з'їсти всіх дітей у місті. Протистояти сестрам зможе лише сам Макс, який ненавмисно повернув їх до життя, і безсмертний чорний кіт — старовинний ворог сімейства Сандерсон.

4. Ворон (The Crow, 1994)


Містичний трилер "Ворон" — це дебютний фільм Алекса Пройаса, відомого за такими роботами, як "Я, робот" і "Знамення". Картина була номінована на декілька премій «MTV Movie Awards», а також отримала три кіносіквела та телесіквел з альтернативною кінцівкою.


Стрічка розповідає історію молодого гітариста Еріка, убитого разом зі своєю коханою в ніч Хелловіна від рук бандитів. Через рік, після смерті, за допомогою провідника зі світу мертвих у світ живих — чорного ворона — Ерік воскресає для того, щоб помститися своїм убивцям. Тепер герой невразливий, і єдине його слабке місце — це той самий ворон, який допоміг йому повернутися з могили.

 

5. Будинок-монстр (Monster House, 2006)


Мультиплікаційна картина від Джила Кенана ( "Місто Ембер") отримала 16 різних номінацій, у тому числі номінацію на премію "Оскар" як кращий анімаційний фільм.


У центрі мультфільму — незвичайний будинок в маленькому американському містечку, який поїдає предмети, що випадково впали на газон, і навіть деяких людей. Його колишню власницю Констанцію колись безжально дражнили діти, і зараз її дух мстить кривдникам при кожному зручному випадку. Однак напередодні Хелловіна господар будинку потрапляє в лікарню, і нікому стає стримувати скривджену примару, окрім головних героїв.


Гарного перегляду та… солодощі чи життя?