Тренди
Подобається

Топ-5 українських фільмів, які варто подивитися всім

16/10/2018     Автор: Ігор Нагорний
Топ-5 українських фільмів, які варто подивитися всім

14-го жовтня в Україні святкували День захисника України і День українського козацтва, тому пропонуємо вам зануритися у світ українського кінематографа в військовій тематиці.

1. Донбас

Фільм, номінований на "Оскар-2019" у категорії "найкращий фільм іноземною мовою". Знятий у форматі ігрового кіно, за допомогою якого розповідаються історії, що сталися на  окупованій території України за час війни. Декілька персонажів об’єднують епізоди між собою у цілісну історію. 

2. Кіборги

Український повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит про оборону Донецького аеропорту у вересні 2014-го року.


Фільм розповість вам про героїв сьогодення, які вели бій за Донецький аеропорт. Розповість про боротьбу характерів, різні долі та соціальні становища. Розповість про діаметрально протилежні погляди на одну й ту саму ситуацію. Розповість про вибір і принципи. У центрі історії — характери, які  писалися з реальних людей, які 242 дні перебували у пеклі облоги та через свою незламність почали називатися "кіборги".  

3. Той, хто пройшов крізь вогонь


Фільм заснований на реальних подіях, що відбувалися у часи Великої Вітчизняної війни. Сюжет розповідає історію життя радянського льотчика Івана Додоки. Головний герой потрапляє у фашистський полон, звідки втікає, але на батьківщині його заарештовують як ворога народу та відправляють до Сибіру. Льотчик не може змиритися з несправедливим звинуваченням і знову втікає, але вже з ГУЛАГу. Доля заводить його до Канади, де він знову потрапляє в полон, тільки до індіанців, вони дають йому нове ім'я – Той, хто пройшов крізь вогонь.

4. Червоний

В основу сюжету закладений однойменний роман Андрія Кокотюхи. Події фільму розгортаються в 1947 році. У фільмі показана історія про воїна УПА Данила Червоного, який підняв повстання у сталінському таборі. Головний герой пройшов через зради, каторги, переслідування та відчай, але це його не зламало, він продовжував відчайдушну боротьбу за свободу. Кінострічка отримала високі оцінки критиків і українських глядачів.


5. "Позивний "Бандерас""


А у кінопрокаті варто підтримати касові збори нового фільму "Позивний "Бандерас"". Події у кадрі розгортаються восени 2014-го року в зоні АТО. Досвідчений капітан Антон Саєнко керує групою контрозвідників. Перед бійцями поставлена задача знешкодити російського підривника Ходока, що регулярно пробирається на українську територію. Завдання ускладнюється тим, що події відбуваються біля рідного села "Бандераса", яке він давно покинув, й жителі якого ставляться до нього як до зрадника, а до ЗСУ – як до ворожої сили.

Військова драма "Позивний "Бандерас"" виходить на екрани через 4 роки після подій, що стали підґрунтям для написання сценарію. Сюжет написаний на основі щоденника бійця батальону "Кульчицького" — Сергія Башкова. Режисером стрічки став Заза Буадзе (також режисер фільму "Червоний"). 

Отже, український кінематограф живий і розвивається семимильними кроками.