Новини про зірок
Подобається

«Він старався триматися»: Пішов з життя відомий український кінорежисер

28/09/2018     Автор: Яна Романська
«Він старався триматися»: Пішов з життя відомий український кінорежисер

На 74-му році життя помер відомий український кінорежисер Олександр Коваль.

Про трагічну новину у Facebook повідомив кінокритик Сергій Тримбач.

За його словами, останні роки Коваля мучили хвороби, але він старався триматися.

“Він говорив живою, народною мовою – з величезним глибинним гумором, образно і з філософськими узагальненнями. У ньому так чудово поєднувалися мудрець-селянин і міський інтелектуал … Ще одна кінематографічна душа відлітає в кращий світ. Прощайте, дорогий Олександре Івановичу! Однак не відлітайте занадто далеко … Без Вас важко буде”, – коментує Тримбач.

Зазначимо, Коваль починав свій шлях у кіно як кіномеханік, працював освітлювачем, асистентом, був оператором, режисером і деякий час директором ДП “Укрхроніка”.

У 1991 році Олександр Коваль вразив глядачів фільмом “Будинок. Рідна земля”. Всього за своє життя в якості оператора і режисера він створив понад 80 фільмів: «Шлях до тунелю», «Меланчине весілля», «Відкрий себе», «Ой, горе, це ж гості до мене», «Притулок», «Дім. Рідна земля», «Незаконні діти Антона Веберна», «Заповіт Йосифа Сліпого», «Терновий вінок», «Гряди по мені», «Неофіти», «А ще не сьома печатка», «Гамлет» з хепі-ендом», «Голос моєї душі».

Коваль очолював кафедру кінорежисури в Інституті екранних мистецтв Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, а також був членом-кореспондентом Національної академії мистецтв.