Новини про зірок
Подобається

Режисер і актор кращих українських фільмів: Чим запам’ятався і що планує творець легендарних «Кіборгів» Ахтем Сейтаблаєв

29/03/2018     Автор: Ігор Нагорний
Режисер і актор кращих українських фільмів: Чим запам’ятався і що планує творець легендарних «Кіборгів» Ахтем Сейтаблаєв

Завдяки останнім творінням «Хайтарма» і «Кіборги» про нього дізналася не тільки Україна, але і вся Європа. Що відомо про знаменитого режисера дізналася редакція Корупція.Стар

Ахтем Сейтаблаєв народився в 1972 році в місті Янгиюль в Узбекистані. Сім'я майбутнього режисера виявилася там після депортації кримських татар. Там він виріс і закінчив школу. Після розвалу Радянського Союзу переселенці отримують можливість повернутися на свою Батьківщину і в 1989 році разом з сім'єю, він повертається до Криму.

Популярне: Несподівано для всіх: Джамала народила первістка

Вже на півострові він закінчує Кримське культурно-просвітницьке училище, а потім вступає до Київського національного університету імені Карпенка-Карого, де закінчує спеціальність режисури і драматургії. Здобувши освіту і повернувшись до Криму він стає актором Державного кримськотатарського академічного театру в Сімферополі. Паралельно займається режисурою, ставлячи свої спектаклі в цьому ж театрі. Він зміг перевести на свою рідну мову такі постановки як: «Лісова Пісня», «Моя любов Елекро», «Браво Амадео».

Уже в 2003 році він спробував свої сили і в кінематографі. Ахтем дебютував не тільки в ролі актора у фільмі «Мамай», а й став другим режисером кінострічки. Також він допомагав і зі створенням фільму «Татарських триптих». У 2007 році він починає знімати свої власні фільми: «Квартет для двох», «Фабрика щастя». А через чотири роки плідної роботи з'являється його телесеріал «Чемпіони з підворіття» про пляжний футбол серед бездомних. Саме в цьому році в фінал цього чемпіонату вийшла українська команда і стала чемпіоном. Цю роботу визнали найкращим українським фільмом 2012 року.

У 2014 році на весь світ прогриміла ще одна кінострічка Сейтаблаєва під назвою «Хайтарма». На цей раз Ахтем присвятив свою роботу самому важкого періоду в житті його народу — депортації. Сюжет фільму заснований на реальних подіях, а головну роль, режисер виконав сам. І як зізнавалися потім критики, таке рішення було незаперечним. Ахтем чудово впорався з роллю великого льотчика Амет-Хана Султана. Кінострічка знову завоювала премію кращого фільму року, а на відомому італійському кінофестивалі Сейтаблаєва визнають режисером року.

Але найгучнішою роботою режисера став фільм «Кіборги». Стрічка, що розповідає про події в АТО, шокувала мільйони українців. Ця кінострічка виявилася найкращим українським фільмом 2017 року. Фільм був в прокаті більше трьох місяців, що стало величезним досягненням, як для української кіноіндустрії, так і для самого режисера. Цю роботу Ахтема побачили не тільки на Батьківщині, але ще й в США і Європі. У прокаті стрічка зібрала близько 23 мільйонів гривень, хоча витрачено на зйомки було більш 48. Сейтаблаєв розповідав, що з кожного квитка 5 гривень перераховував на допомогу сім'ям загиблих.

Ахтем зізнавався, що величезну роль в його становленні як режисера зіграла його дружина, Іванна Дядюра, яка завжди підтримувала його починання і була головним критиком початкових сценаріїв.

Про сімейне життя відомо небагато, Ахтем не любить публічності. Нашій редакції вдалося дізнатися, що у подружжя четверо дітей: дочка Назли і син Селім, які залишилися від першого шлюбу Ахтема, спільна дочка з Іванною Сафіє, і син дружини Анатолій.

Зараз режисер планує новий фільм, який буде присвячений Конотопській битві. Нагадаємо, що ця подія одна з головних і вирішальних подій в українсько-російській війні 1658-1659 років.