Новини про зірок
Подобається

Хто такий насправді Майкл Щур? Вся правда про “торонтівського” журналіста

16/03/2018     Автор: Ігор Нагорний
Хто такий насправді Майкл Щур? Вся правда про “торонтівського” журналіста

«Якщо Верховна Рада — цирк, то це варто офіційно визнати». Це фраза, за яку я готова зняти сомбреро перед тим, хто її сказав. І не лише сказав, але й підтвердив своїми діями, передає Корупція.Інфо


Цього комічного персонажа хоча б раз бачили всі, хто вмикає телевізор. Вусатий кореспондент з Канади, який ставить провокативні питання українським політикам, чим доводить їх до сказу. Але прямолінійність і наївність цього вихідця з діаспори справді обеззброює. Так, сьогодні ми поговоримо про Майкла Омеляновича Щура.

Якщо хтось не знає, справжнє ім’я чоловіка — Роман Вінтонів. Майкл Щур — це лише його творчий псевдонім. Уявний образ, який він створив для участі у телевізійних проектах. За легендою, Майкл Щур працює на телебаченні у Канаді, а саме на каналі для української діаспори. В Україну потрапив перед виборами у парламент 2012 року у відрядження. Кореспондентові доручили записати інтерв’ю з українськими політичними діячами. Тут він створив програму «Чим живеш, Україно?». З’явилося лише шість випусків, у яких Щур різними способами провокував українських політиків, викликаючи їх на відвертість. У Канаді, згідно з біографією цього вигаданого персонажа, в Майкла Омеляновича залишилися кохана дружина Аманда, яка потім, за сюжетом, приїде до нього в Україну.

Також Майкл Щур веде такі програми  «#@)₴?$0» (читається як «Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль»), «ЧереЩур». Ці програми можна побачити на «Громадському» та «Каналі 24», а також на його каналі на YouTube, який зветься «Телебачення Торонто». До речі, канал Майкла Щура був удостоєний нагороди «Срібна кнопка», оскільки має більше ста тисяч підписників. Свої нестандартні оригінальні творчі підходи він називає «дурналістикою». Нема кращого способу розвиватися, аніж підійти з гумором до власної постаті і посміятися над самим собою. Це доречно майже завжди. Особливо, якщо робиш таку важливу справу, як виводити на чисту воду політичний бомонд країни.

Ось такий він, Майкл Щур. Смішний персонаж, який не може не викликати довіри. Але що стоїть за ним? Чим, окрім фігури Щура і його бомбезного каналу на YouTube, займається його творець Роман Іванович Вінтонів?
Варто почати з того, що свою кар’єру Роман розпочав у Львові на ТРК «Люкс». Потім була робота на телеканалах «К1», «Інтері». І, здавалося б, чого ще треба, коли працюєш на одному з найпопулярніших каналів країни, але доля вирішила інакше: Вінтонів звільнився в кінці 2009, адже змінилося керівництво компанії і, відповідно, її редакційна політика, яка пішла урозріз із поглядами самого Романа.

Популярне: Бійка між учителями та учнем: Один з викладачів – у лікарні

Також Вінтонів працював журналістом в «Українській службі BBC», а також головним редактором (а згодом і телеведучим) на телеканалі «ZIK», де запустив чотири нові програми. Мабуть, варто відзначити, що роботу журналіст змінював часто. Останні згадані два місця роботи Роман Вінтонів змінив за один рік. Можливо, це просто збіг, а, може, у журналіста виникали конфлікти на роботі, але про це не відомо напевне.

Уміння зробити «шухер», яке дуже влучно характеризує персонажа Майкла Щура, Роман Вінтонів списав, мабуть, із самого себе. Про свої погляди він яскраво заявив після 16 грудня 2010 року, коли у Верховній Раді відбулася бійка, причиною якої стала суперечка стосовно Юлії Тимошенко. Роман Вінтонів тоді саме працював на телеканалі 1+1 у редакції популярної програми «Сніданок».


Ні, журналіст не брав участі в побоїщах, він просто з’явився до Верховної Ради на наступний день… у костюмі зайчика. Зайчик у кулуарах Верховної Ради України, розумієте? Коли у Романа запитали, що це таке, він чесно відповів, що якщо Верховна Рада перетворюється на цирк, то це треба офіційно визнати і, звичайно, відповідним чином одягатися, коли туди приходиш. Ну так, навіть не посперечаєшся. Цирк поїхав, клоуни залишилися. Браво, Романе! Оплески! Краще не придумаєш!

У 2014 році Романа Івановича призвали в армію в останній хвилі мобілізації. Але до зони АТО журналіст так і не потрапив. Загалом він провів у 169 навчальному центрі, який знаходиться у смт. Десна, майже рік, після чого демобілізувався.
Що відомо про особисте життя Романа Івановича Вінтоніва, він же Майкл Щур? Інформації насправді небагато. У нього є кохана дружина — журналістка Анна Бабінець — та трирічна донечка Катруся. У вільний час журналіст любить писати музику і навіть радо грає з друзями в аматорських гуртах. Одну із пісень Роман виконав в образі Майкла Щура. Це був «Гітарний перебор», композиція здобула велику популярність на Майдані під час Революції Гідності.

Отакий короткий огляд різносторонньої постаті Романа Вінтоніва. І ми, звичайно, бажаємо успіхів у подальшій кар’єрі колезі-журналісту. А як ви ставитеся до творчості Майкла Щура, любі друзі? Які емоції викликає у вас цей персонаж і його погляди на українське сьогодення? Поділіться своїми думками з нами у коментарях, або у повідомленнях нашої групи у соціальній мережі Фейсбук. А ми вас дуже уважно слухаємо.