Новини про зірок
Подобається

Важка втрата: Помер відомий виконавець, срібний голос СРСР

03/03/2018     Автор: Ігор Нагорний
Важка втрата: Помер відомий виконавець, срібний голос СРСР

Про нього знали практично у кожній країні світу, передає Корупція.Стар.

У Литві сьогодні у віці 83 років пішов з життя відомий радянський тенор Віргіліус Норейка.

Нещодавно це офіційно оголосили по національному телебаченні країни, свої співчуття вже висловили і колеги покійного по сцені:

"Важка втрата: сьогодні вранці помер Віргіліус Норейка. Серцеві співчуття дружині Лорете, сім'ї, всім близьким і всім нам — один за одним ідуть корифеї століття. Нехай залишаються вони якомога довше в нашій пам'яті, щоб їх мистецтво поширювалося і нам було б на що рівнятися, — написали на сторінці "Союзу музикантів Литви" у Facebook.

Популярне: "Міні-Тіна Кароль": У Львові живе справжня копія відомої співачки

Відомо, що Норейка знають не тільки як культового виконавця, а й володаря численних відзнак. Наприклад, у 1970 році оперний співак був удостоєний звання "Народний артист СРСР", а три роки тому його нагородили медаллю Пушкіна. Свій останній концерт відіграв у Росії, у 2016-му.

Уродженець Вільнюса, був не лише тенором, а й талановитим педагогом, лауреатом Державної премії Литовської РСР (1960, 1970), премії з мистецтва Уряду Литовської Республіки (2004), Національної премії Литви (2007).

Навчався у 1-й гімназії для хлопчиків, а в період 1949-1953 років — Вільнюському музичному училищі (нині консерваторія), працював солістом Литовського театру опери і балету (Вільнюс), а також стажувався в театрі "Ла Скала" (Мілан, Італія) , де вперше отримав партію Пінкертона в опері " Мадам Батерфляй" Дж. Пуччіні.

У 1976-1991 роках — художній керівник і директор Литовського театру опери і балету.

За своє життя встиг дати 800 сольних концертів, зокрема в репертуар входили: твори М. І. Глінки, П. І. Чайковського, С. В. Рахманінова, Р. Шумана, тенорові партії в Симфонії № 9 Л. ван Бетховена, «Реквіємі» Дж. Верді, кантатах А. Г. Арутюняна , литовські і російські народні пісні, пісні радянських композиторів.

Гастролював у багатьох містах СРСР, а також за кордоном (Болгарія, Угорщина, Польща, Австрія, Данія, Фінляндія, НДР, ФРН, Франція, Італія, Швеція, Югославія, Румунія, Чехія, Словаччина, Канада, Чилі, Перу, Аргентина, Венесуела , Японія та інші країни).