Новини про зірок
Подобається

«Від панк-року до неоромантики»: Невідомі факти з життя Кузьми Скрябіна. Такого ви точно не знали

05/01/2018     Автор: Яна Романська
«Від панк-року до неоромантики»: Невідомі факти з життя Кузьми Скрябіна. Такого ви точно не знали

Писати або говорити про цю людину в минулому часі нез'ясовно важко. Дивлячись на його оптимістичні фото та відеозаписи, неможливо повірити, що Андрія Кузьменка вже немає серед нас. Здається, що його яскраве, як зірка, життя не могла так безглуздо обірватися в автомобільній аварії, коли вже був накопичений такий творчий досвід, а попереду — стільки планів, задумів і сподівань.

Неймовірний життєлюб, знаковий музикант сучасності, людина з безмежною душею і неосяжним серцем — таким Андрій Кузьменко залишився в пам'яті своїх близьких, друзів і тисяч шанувальників його творчості.

Популярне: Щоб всі так жили! Катя Осадча показала стрункі ноги на березі моря

Появою чудового автора пісень, співака і продюсера українська культура зобов'язана групі The Beatles. Справа в тому, що саме пісня «Lady Madonna» у виконанні легендарної ліверпульської співак Андрій Кузьменко четверці визначила музичний шлях Андрія. Почувши цю композицію в 10 років, він був так вражений, що вирішив відтворити її на фортепіано. А підібравши пісню The Beatles, Андрій зрозумів, що здатний і сам створювати музику. 

Педагогіка з капцями

Майбутній музикант з'явився на світ на Львівщині. Сталося це 17 серпня 1968 року в місті Новий Розділ. Мама Андрія викладала співаку Андрію Кузьменко музику, тому зв'язок з цим видом мистецтва у хлопчика виник з раннього дитинства. Через багато років, Андрій звернеться до мами з проникливими рядками в своїй пісні «Мамо».

Андрій був єдиною дитиною в сім'ї, тому нестачі батьківської уваги не відчував. Мама зробила на становлення особистості сина сильний вплив. У дитинстві Андрій хоч і любив музику, але не особливо хотів відвідувати музичну школу. Іноді мамі доводилося вдаватися до непедагогічним методам і заганяти сина на заняття за допомогою загрози капцями. Ці яскраві моменти дитинства так врізалися в пам'ять Андрія, що він не раз розповідав про них в інтерв'ю.

Від панк-року до неоромантики

У 1980-ті роки сім'я Кузьменко переїхала в Новояворівськ, де Андрію теж не давали нудьгувати. Він ходив до школи з поглибленим вивченням англійської, паралельно опанував польський, грав у волейбол, займався плаванням і навіть став кандидатом у майстри спорту з біатлону. На той час Андрій вже фанатів від панк-музики, яку вперше почув на хвилі польського радіо в 1983 році.Так він познайомився з творчістю британського гурту The Exploited. Пізніше музикант говорив, що саме панк вплинув на формування його особистості.

«Кар'єра» медика

Коли в 1985 році прийшов час визначатися з професією, Андрій піддався впливу батьків і подав документи до Львівського медичного інституту. В таких престижних вузах завжди був великий конкурс, і поступити хлопцеві не вдалося. Він вирішив не здаватися і став студентом медичного факультету Карельського університету. Через рік його призвали в армію, де він став заступником начальника відділення неврології військового госпіталю в підмосковному місті Калінін.

В армії Андрій познайомився з Володимиром Шкондою. У того були схожі музичні смаки, і незабаром вони стали разом виконувати музику. Цей тандем Андрій вважає прообразом групи «Скрябін». А незадовго до демобілізації він побачив телепрограму «Ранкова пошта», в якій показали кліп на пісню «Танці» першої української рок-групи «Воплі Відоплясова». Почувши таке органічне звучання української мови в рок-музиці, Андрій Кузьменко переконався в тому, що не тільки англійською можна створювати рок-композиції. Пізніше він не раз дякував Олега Скрипку та його групу за таке просвітлення.

Після демобілізації Андрій перевівся до Львівського медінституту на факультет стоматології, хоча ця професія його не приваблювала. Але наполегливі вмовляння батьків отримати диплом зробили свою справу. Він продовжував створювати пісні англійською мовою, при необхідності перекладав їх на український, потім обов'язково давав послухати мамі. Вона завжди була головним його критиком. А диплом стоматолога так і залишився незатребуваним документом. Музика стала його покликанням і батьківські надії на те, що він награється, але потім все ж візьметься за голову, так і не збулися.

Кузьма і «Скрябін»

Точкою відліку справжньої історії групи «Скрябін» став 1989 рік, коли Андрій Кузьменко Кузьма Скрябін ( «Кузьма»), Олександр Скрябін, В'ячеслав Пономарьов та Андрій Штурма ( «Кьюрі») сформували перший склад колективу і записали композицію «Feel the Pain», а потім і її українську версію «Чуєш Біль». У перервах між інтенсивною роботою над новими піснями Андрій викроював час і на подорожі, дорожні враження від яких стали основою його книги «Я, Побєда і Берлін». У назві цієї книги музикант увічнив марку своєї першої машини, яка була куплена спеціально для таких поїздок.

Сімейне щастя

У 1994 році у Кузьми з'явилася своя сім'я, він одружився на Світлані Бабійчук, яка вчилася з ним в школі в паралельному класі. На той час вона вже стала художницею. До речі, саме Світлана захищала бажання Андрія піти в музику перед його батьками. Початок сімейного життя було справжнім випробуванням для молодих людей. Андрію довелося залишити дружину на Львівщині і виїхати з музикантами Шурою (Сергієм Герою) і Роєм (Ростиславом Домішевський) до Києва. Кузьма намагався частіше приїжджати додому, його долали депресії від розлуки з коханою дружиною. Згодом він отримав в Києві квартиру, записав альбом «Птахи» і перевіз Світлану в столицю. У 1997 році у пари народилася дочка Марія-Барбара. Таке ім'я дівчинці дали на честь знаменитої польської актриси Барбари Брильської — кумира Андрія Кузьменка.

Телезірка Андрій Кузьменко

Телебачення з'явилося в житті Кузьми в 1995 році, коли в ефірі показали  кліп гурту «Скрябін» на пісню «Train». Молодий музикант відразу звернув на себе увагу журналістів. Телеведуча Анжеліка Рудницька запропонувала Кузьмі стати співведучим програми «Територія денс». До цього Андрій ніколи не працював на телебаченні, зате у нього була неймовірна харизма і оригінальний суржик, завдяки яким він незабаром перетворився в одного з кращих ведучих розважальних програм. 

Люди, як кораблі

Тим часом популярність «Скрябіна» набирала обертів. Музиканти стали найкращою поп-групою року за підсумками фестивалю «Таврійські ігри-1995», з гастролями вони об'їздили всі куточки України.

У 2008 році Андрій створив групу «Пающіє труси», ще через рік став продюсером поп-групи DZIDZIO ( «Дзідзьо»). Він продовжував працювати на телеканалах і радіостанції, писати пісні, іноді з якимось навіть пророчим змістом, який став зрозумілий, через кілька років, коли в країні почалася війна. Ці події стали для Андрія Кузьменка особистою трагедією. Він уже не соромився у виразах, відкрито висловлювався про всі негативні явища суспільства, критикував владу і вважав, що народ не повинен бути таким терплячим. Життя Андрія Кузьменка обірвалася на півслові, коли він повертався з концерту в Кривому Розі вранці 2 лютого 2015 року та потрапив в автомобільну аварію. Матері він не раз повторював, що боїться не смерті, а війни.

Після такої трагедії група не розпалася, музиканти продовжують виступати, щоб пам'ять про Кузьму жила в серцях людей. Через два роки батьки Андрія змогли знайти в собі сили, щоб зайнятися архівами сина і видати ті композиції, які він не встиг донести до публіки.