Новини про зірок
Подобається

«Час повернутися обличчям один до одного» Святослав Вакарчук відверто про культуру в Україні. Знали б ви, що ще він там наговорив…

09/09/2017     Автор: Ігор Нагорний
«Час повернутися обличчям один до одного» Святослав Вакарчук відверто про культуру в Україні. Знали б ви, що ще він там наговорив…

В Україні громадянське суспільство і відповідальні за державну політику повинні повернутися обличчям один до одного і почати діалог щодо культури в країні, передає Корупція.Стар.

Популярне: К — квадрат: Регіна Тодоренко показала свою дуже розповнілу фігуру в еротичному купальнику

Про це в Twitter написав музикант, лідер української рок-групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук.

"На жаль, часто, замість допомоги справжньому мистецтву, державні агентства займаються дотаціями заскорузлого кітчу, і кумівським, корумпованим протекціонізмом", — зазначив Вакарчук.


Він нагадав, що "Океан Ельзи" ніколи не просив держпідтримки.

"Однак існують такі сфери культури, які в сьогоднішніх обставинах гостро потребують допомоги держави. Наприклад, класична музика, музейна справа, театри, певною мірою, кіно. Сьогодні навряд чи вони самостійно можуть не тільки розвиватися, а й взагалі вижити", — вважає Вакарчук.

Музикант наголосив, що зазначені напрями є одним із факторів формування повноцінної нації.

На його думку, найчастіше в Україні "культивується несмак і зводиться "Берлінська стіна" між застарілою, бездушною, формальною "культурною" пропозицією і попитом спраглої актуального мистецтва частини суспільства". І все це — замість підтримки нових культурних трендів.

"Хтось відзначить, що смаки купки київських, одеських, львівських чи харківських інтелектуалів це ще не смаки всієї України. Це правда. Але якщо йти за цією логікою, то скажіть, будь ласка, коли в останній раз держава насправді займалася питаннями культури, наприклад, в українському селі? Так, регулярно проводяться незрозумілі творчі збори, фестивалі, бенефіси "корифеїв" та інші високовитратні, але беззмістовні формати заходів, які збереглися ще з радянських часів", — уточнив Вакарчук.

Він додав, що діти в селах не бачили "Тіні забутих предків".

"Сьогодні, нарешті, час громадянському суспільству і відповідальним за державну політику повернутися обличчям один до одного і почати чесний і відвертий діалог щодо культури. Досить банальних слів від чиновників і концепцій на тисячу сторінок. Чіткі, зрозумілі, а головне щирі пропозиції завжди знайдуть підтримку", — наголосив музикант.

Вакарчук також уточнив, що мова йде не тільки про культуру, а й інші сфери також, "але для того, щоб такі пропозиції приходили в голову не можна ставитися до держави, як до нічийної дійної корови".

"Тому що з таким ставленням, і молоко закінчиться, і корова здохне", — зазначив лідер "Океану Ельзи".

"Не шукайте в цьому пості жодної політики, просто наболіло. Прочитав інтерв'ю Влада і не зміг промовчати. ​​Коли наболить більшості з нас, сподіваюся, і почнуться справжні зміни", — підсумував музикант.