Чому ми не розуміємо один одного? Чому чоловіки і жінки не можуть знайти спільну мову? Все розповімо

05/04/2017     Автор: Ігор Нагорний
Чому ми не розуміємо один одного? Чому чоловіки і жінки не можуть знайти спільну мову? Все розповімо

НА НЕЗРОЗУМІЛІЙ МОВІ: ЧОМУ ЧОЛОВІКИ І ЖІНКИ НЕ МОЖУТЬ ЗРОЗУМІТИ ОДИН ОДНОГО?


Київський мопс Агамемнон живе в родині журналіста Юрія Марченка та менеджера культурних проектів Каті Тейлор. Для ELLE він написав про те, як чоловіки і жінки говорять один з одним на абсолютно різних мовах, а ще про те, як правильно перекладати з чоловічого на жіночий. І трохи на собачий, — Корупція Стар

Популярне: Про це всі говорять!!! Те, що Вакарчук сказав про теракт в Пітері приголомшило всю країну


Люди дуже дивні. Ми, собаки, теж непрості створення, але все ж наші соціальні зв'язки набагато логічніше: якщо попа співрозмовника пахне привітно, а хвіст виляє, то можна дружити, якщо немає — гавкай, погрожуй, вздыбь шерсть на загривку. Але люди чомусь попи не нюхають, без хвостів взагалі безпорадні в плані комунікації, а шерсть на загривку є тільки у небагатьох щасливчиків, та й то лише чоловічої статі.

gettyimages-200354431-001

Іноді мені здається, що чоловіки і жінки — це взагалі різні види. Одного разу я гриз книгу «Чоловіки з Марса, жінки з Венери» тільки тому, що мені сподобалася назва. Не знаю, що таке Марс і Венера, але в цілому з автором згоден. Якщо собака каже: я хочу пограти з лабрадором в «наздожени і жартома поцілуй», то вона йде і грає з лабрадором. Все по-чесному. Але якщо хлопець повідомляє, що збирається дивитися футбол з друзями, то він мигцем дивиться, як наші безжально програють аутсайдерові, а потім довго напивається з приятелями під задушевні розмови про політику і те, які всі жінки гадини. Але ж це не те, що він сказав! Чому ніхто, крім собак, не помічає?


У жіночої статі в словах ті ж ребуси. Якщо дівчина стверджує, що збирається на хвилинку в магазин подивитися, чи є там сумки, то це взагалі натуральна криптограма. Тому що це магазин сумок, тобто вони там безумовно є, без будь-яких перевірок. І «на хвилинку» зазвичай означає, що собачок прив'язують біля магазину години на три, а потім з'являються з купою покупок і навіть не вибачаються. А ось ще. Дівчата часто підходять до шафи, відкриває його, дивляться на забиті речами полиці і кажуть: «Мені нічого вдягти». Якщо перекласти з жіночого на чоловічий і собачий, то вийде приблизно так: «У мене безліч речей, але всі вони вже куплені, а куплені речі не так привабливі, як ще висять в магазині, тому я, звичайно, снаряжу з цього гардеробишки пару десятків луків, але в цілому хочу за покупками».

Якось я спробував пояснити це хазяїнові, але він погано розуміє нюанси мого гавкоту, тому просто сказав господині: «Та ні ж, дивись скільки речей». Дурень. Я пішов і демонстративно злиняти на його пальто. Втім, чоловіки в чому не розбираються. Наприклад, вони нічого не тямлять у часі. Як гуляти з друзями — то на півдня, як зі мною — так півгодини максимум. Якщо і є в світі справедливість, то собак вона ігнорує.


А ще у чоловіків є кодова фраза: «так-Так, ми вже закінчуємо». Провідні собачі дешифрувальники трактують її так: «У нас тут все в самому розпалі, всім страшно весело, але тобі, кохана, я скажу, що все вже завершується, не можу ведья зізнатися, що прийду розвеселий тільки під ранок». Хоча взагалі-то цілком може.

Але люди дивні, я вже говорив. Адже у жінок з часом теж біда. Звертаюся до чоловіків і собакам: якщо чуєте сакральну фразу: «Я майже готова» — сміливо лягайте спати, запускайте комп'ютерну гру або ідіть гризти іграшку.

«Майже готова» — це ще хвилин сорок точно. Вибрати одяг, нафарбуватися, вирішити, що одяг обрана неправильно, і навіки піти в шафу, перефарбуватися, поплакати, помріяти, ще раз переодягнутися. Ось що таке «майже»

Макіяж — взагалі дивна штука. Жінки, ви й так гарні. Ну, звичайно, за дивним людськими мірками. Тому чоловіки з вами і живуть. Вони бачили вас сонними і взлохмаченными вранці, разгулявшимися вночі, бачили голими і в тому дивному комбінезоні з ондатрами — і все одно люблять. Не потрібно прям вже кожен раз так ретельно прикрашати красиве.

«Я товста?» — фраза-капкан. Чоловіки, вчу: «Дорога, мені навпаки здається, що ти дуже худенька. Підемо в ресторан, погодуємо тебе». Таких лінгвістичних пасток у людства валом. Напевно, десь є підручник, який дівчата і хлопці зубрять, щоб не зганьбитися. Ось, наприклад: — Вибач, що я так швидко. — Ти що, дорогий, це був найкращий секс у моєму житті! Або так: — А Таня гарна, правда? — Не знаю, мені інші дівчата зовсім нецікаві.


А ще є питання, який за потенціалом небезпечніше, ніж бультер'єр без намордника: «Що тобі подарувати на день народження?» Будь-яка собака чесно гавкне вам у відповідь: кісточки, іграшки, ще одного мопса. А як відповідають люди? «Та нічого не потрібно, дякую». Знайте: фраза «Нічого не потрібно» означає, що насправді потрібно безліч речей. Чоловіки вкладають у «нічого» квадрокоптеры, настільний футбол, окуляри віртуальної реальності та інші не найапетитніші речі. Жінки — одяг, прикраси, предмети мистецтва, гаджети. Це саме той випадок, коли нічого означає все, хоча будь-собачий філософ облаял б цю сентенцію.

Завдяки якусь помилку еволюції людства дісталася унікальна сигнальна система — мова. Але замість того, щоб чесно говорити про все на світі, люди ховаються за словами, використовують ухильні конструкції і не вимовляють того, що насправді потрібно сказати. Людству не вистачає щирості і взаємної довіри. І як не дивно, не вистачає людяності. Коли всі один за одного, вся зграя сильніше. А коли кожен за себе, вас будь блохастый кіт переможе. Немає нічого поганого в тому, що хочеться ще одна сукня. Як і немає ніякого криміналу в бажання напитися з друзями під час перегляду чергового краху української футбольної збірної.


Вам, людям, потрібно просто прийняти те, що ніхто з вас не мопс, а тому не ідеальний