Новини про зірок
Подобається

Боб Ділан взяв Нобелевську премію з літератури (фото)

13/10/2016     Автор: admin
Боб Ділан взяв Нобелевську премію з літератури (фото)

"За створення нових поетичних виразів у великій американській пісенніц традиції"

Сьогодні, 13 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреата своєї нагороди за літературні досягнення. Їм несподівано став поет і музикант Боб Ділан (справжнє ім'я — Роберт Аллен Циммерман). Як підкреслили в Нобелівському комітеті, Боб Ділан був удостоєний нагороди "за створення нових поетичних виразів у великій американській пісенній традиції", повідомляє Корупція.Стар

Боб Ділан (75 років) — американський автор-виконавець, художник, письменник і кіноактор. Культова фігура в рок-музиці протягом п'яти десятиліть. Багато його пісень, такі як "Blowin 'in the Wind" і "The Times They Are a-Changin'", стали гімнами руху за громадянські права і антивоєнного руху в США. За даними опитування журналу Rolling Stone Ділан є другим (після The Beatles) за значимістю виконавцем в історії музики.

qqqq

Цього року головними претендентами на Нобелівську премію з літератури (на думку букмекерів) були японський письменника Харукі Муракамі та кенійський драматург і публіцист Нгугі Ва Тхіонго. Лідерами прогнозів також були сирійський поет Адоніс, американський письменник Філіп Рот і норвезький прозаїк і драматург Юн Фоссе. Боба Ділана в свою чергу букмекери рік у рік ставили не дуже високо в своєму рейтингу — всього 50/1.

Примітно, що до цього в 2008 році Боб Ділан вже отримував престижну літературну нагороду — Пулітцерівську премію "за визначний вплив на популярну музику і американську культуру, відмічену ліричними композиціями виняткової поетичної сили".

Нагадаємо, в минулому році лауреатом Нобелівської премії з літератури стала білоруська письменниця українського походження Світлана Алексієвич за "її поліфонічні твори, пам'ятники стражданням і мужності в наш час".