Занурення з Mystery Play: творці ігор розповіли, звідки підживлювалися ідеями (фото)

10/09/2016     Автор: Ігор Нагорний
Занурення з Mystery Play: творці ігор розповіли, звідки підживлювалися ідеями (фото)

Історія про те, як ігровий формат став популярним серед HR компаній

У Києві вже другий рік працює проект MysteryPlay — гри з зануренням в кіносюжет. Основним завданням є перемістити учасника з його звичного буденного світу в світ легендарної кіно історії, відтворити її атмосферу і антураж, повідомляє Корупція.Стар

  • Mystery Play являє абсолютно новий формат розваги для України, який, проте, впевнено завойовує популярність у всьому світі. Звідки підживлювалися ідеями?

Ідеї витають в повітрі, треба тільки їх зловити і почати втілювати. Ідея починається з усвідомлення того, що тобі вже мало того, що є зараз, що ти хочеш бачити. Після цього ти шукаєш розуміння, що це може бути: відкриваєш крихітний бізнес, йдеш на навчання, дивишся міжнародний досвід, спілкуєшся з просунутими або бажаючими бути такими людьми і в якийсь момент ідея прийде і не одна. Тепер важливо вибрати, що ж тобі більше за духом, що можеш краще реалізувати і, що може бути максимально цікаво іншим людям.

  • Чи можна порівняти цей формат зі звичайними квестами?

У грі ми використовуємо елементи квесту — як інструмент занурення. Коли у людини є мета або завдання, йому набагато легше вжитися в роль і зануритися в атмосферу. Але ми все ж намагаємося дати більше, ніж дає просто квест — це пережити нові емоції і стани. Коли ми дивимося фільм, який нам подобатися, ми переживаємо за головних героїв і часто ставимо себе на їх місце. А як би я впорався з цим завданням? А вийшло б у мене? Або що б я робив в тій чи іншій ситуації? Ми ставимо перед собою завдання створити такий сюжет гри, щоб кожен міг побувати самостійно в улюбленому фільмі. Для цього ми стилізуємо майданчик, переодягаємо всіх учасників, прописуємо сценарій акторам і розробляємо завдання для учасників. Це скоріше гра для дорослих і дітей, ніж квест. Навіть, якщо ти не хочеш напружувати свій мозок, а хочеш весело відпочити — тобі буде тут цікаво.

Mystery Play

  • Корпоративні гри і тімбілдінг — наскільки ця ніша зайнята на ринку України?

Коли ми створювали наш проект, то зовсім не думали про таку нішу, як корпоративи. Ми хотіли зробити яскраву розвагу для всіх, яка дозволила б трохи зануритися в світ улюбленого фільму, спробувати себе в інших ролях і пережити нові стани, емоції. Ще під час нашого першого проекту "Втеча з Шоушенка" ми провели близько 20 корпоративів і тімбілдінгів за 4,5 місяці. Дуже щільно не вивчався ринок корпоративних продуктів та тімбілдінга, але можемо сміливо сказати, що по справжньому креативних і цікавих продуктів ще не досить.

  • Ігри дозволяють не тільки весело провести час, а й виділити лідерів в команді. Чи вважаєте ви, що ця інформація буде корисна НR-менеджерам? Або все-таки ці ігри більше "розвантаження" для персоналу?

Так, безумовно, корисно. З одного боку це гра і фан для співробітників, а з іншого боку — лакмусовий папір для HR. Ми ділимо всіх учасників на команди по 6-8 чоловік і вони самостійно обирають собі лідера, який відповідає в подальшому за свою команду. Буває таке, що лідером стає той, на кого HR і не могли подумати. Так само для того, щоб впоратися з усіма завданнями команді треба працювати всім разом. Завдання побудовані таким чином, що якщо хтось не включений в процес гри, то команда може не прийти до фіналу. Був один випадок у нас, що пару хлопців вирішили залишитися на барі і не піти на завдання, їх команді було не просто закінчити гру і довелося просити підказки у акторів.

Mystery Play

  • Ви проводите гри за мотивами популярних, можна навіть сказати культових фільмів. Поки їх кілька. Чи плануєте розширити перелік?

На даний момент ми реалізували 3 масштабні ігри за мотивами фільму: "Втеча з Шоушенка", "Мулен Руж" та "Секретні матеріали". Ми плануємо проводити 2-3 гри в рік і вибирати найцікавіші та улюблені усіма фільми. Кожна гра розрахована десь на 4-6 міс. Але після того, як вона закінчується ми відправляємо її в інше місто або робимо з неї виїзний формат, такий, який можливо реалізувати і на інший локації під корпоративне замовлення.

  • Чи готові ви втілити ідеї клієнтів? Наприклад, організувати для співробітника гру з зануренням за мотивами фільму "Іронія долі": лазня, горілка, пиво, літак, Ленінград)) Або за мотивами "Голодних ігор", "Лабіринту?"

Все залежить від бюджету клієнта. Нам цікаво створювати нове і для цього у нас є всі необхідні ресурси.