Новини про зірок
Подобається

5 незрозумілих кінцівок фільмів, які вимагають негайного пояснення

15/07/2016     Автор: Катерина Гук
5 незрозумілих кінцівок фільмів, які вимагають негайного пояснення

Творцями фільмів деколи бувають люди зі складним характером, і фільми у них часто виходять відповідні, з неоднозначним або дивним кінцем. Втім, такий і є задум — змусити глядача подумати.

Але іноді режисер переходить всяку межу і знімає до свого твору такий незрозумілий кінець, що публіка зовсім заплутується, передає Корупція.Стар

Початок / Inception 2010

фильм1

Фільм Крістофера Нолана залишив глядачів у подиві. Коли головний герой повертається до дітей, всея наша увага була прикута до заповітного вовчка, що обертається- зупиниться чи ні? І ось, в той самий момент, коли (як нам здається) дзига починає ледь помітно тремтіти, екран затемнюється, і нам так і не показують, чим все закінчилося.

Через п'ять років режисер все-таки прокоментував фінальну сцену, сказавши: «Невизначеність вплетена в саму тканину фільму. Фільм не дає однозначних відповідей. Для мене було важливо, щоб глядачі дивилися на цю сцену очима головного героя, у якого недостатньо даних, щоб зробити однозначний висновок. В кінці фільму Кобб вже не стежить за рухом дзиги, адже його вже не хвилює, реальність це чи сон ».

Темний лицар: Відродження легенди / The Dark Knight Rises, 2012

фильм2

Кінцівка трилогії про Бетмена не так загадкова, як в «Початку». Всі ми бачили, як рятуючи рідне місто від ядерного вибуху, Брюс Уйен вантажить бомбу на свій суперлітак і стрімко забирає її подалі в океан, де вона і вибухає. Місто врятований, але жителі сумують за своїм герою в чорній масці, пожертвувала собою заради них.

Через кілька миттєвостей нам показують, як поступово місто оговтується від своєї втрати, Бетмену ставлять пам'ятник, а дворецький Альфред приймає рішення виїхати з місця, повного гірких спогадів, до Флоренції, де дивним чином він зустрічає не кого іншого як Брюса, мирно сидячого в ресторані разом з Селін.

Багато глядачів припустили було, що це — сон Альфреда. Однак більш уважні люди згадали короткий момент в лабораторії Бетмена, де йдеться про те, що його літак оснащений функцією автопілота. Значить, в кінці фільму Брюс просто включив цей автопілот, запрограмував його відвезти бомбу якнайдалі, а сам тихенько сховався і інсценував свою смерть. Ось і вся інтрига.

Бердмен / Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), 2014

фильм3

Фільм Алехандро Гонсалеса Іньярріту розповідає про забутий актора на ім'я Рігган, який намагається повернутися до слави і ставить п'єсу, призначену стати його тріумфом. На всьому шляху героя супроводжує його альтер его — супергерой Бердмен, який дає йому поради.

В кінці фільму героя, який поклав здоров'я на славу своєї кар'єри, відвідує дочка, але не знаходить його в ліжку. Ми бачимо, як вона кидається до вікна, дивиться спочатку вниз, потім вгору, а потім посміхається. Що ж це означає? Невже Рігган наклав на себе руки? Або він став Бердменом і полетів?

Глядачі висунули три гіпотези, жодну з яких сам Іньярітту поки не підтвердив. Можливо, дочка нарешті побачила Ріггана таким, яким він бачив себе сам — супергероєм, який вміє літати. Інші глядачі заперечують. Вони вважають, що вона побачила тіло батька, що лежить на тротуарі і зазнала психологічний зрив.

Але є і третя версія: Рігган постійно говорив дочці як важливий для нього той спектакль, а тепер він зробив те, що хотів і помер вільним. Як бачимо, думки розійшлися. Мабуть, нехай у кожного глядача залишається той варіант кінця, який подобається йому більше.

Бартон Фінк / Barton Fink, 1991

фильм4

В кінці фільму братів Коен невдалий сценарист на ім'я Бартон Фінк приходить на берег океану, де бачить прекрасну дівчину, що сиділа на пляжі. Цей чудовий краєвид в точності копіює картину, яку Фінк постійно споглядав в своїх оселях. За визнанням сценаристів, ця картина символізує собою всю ідею Голлівуду — фантазії, пляжі, сонце, напівголі красуні.

Якщо дивитися фільм неуважно, то можна навіть подумати, що Бартон нарешті досяг своєї мети: став знаменитим і потрапив в той самий рай фантазій, пляжів і дівчат. Це не так. Виявляється, протягом всієї картини брати Коен намагалися застерегти свого героя, пояснити йому, в яке небезпечне місце він відправляється, і утримати від фатальної помилки.

Але всі їхні зусилля безсилі. Фінк наполегливо долає перешкоди, пише кращий сценарій у своєму житті і все-таки потрапляє в Голлівуд, одне з найнебезпечніших місць на Землі.

Старим тут не місце / No Country for Old Men, 2007

фильм5

В кінці пізнішого творення тих же братів-режисерів шериф Ед Том Белл розповідає дружині про двох снах, які переслідують його. У першому сні він втратив гаманець, і його батько дав йому свої гроші. У другому ж сні батько тримає факел, що висвітлює шлях через темний засніжений перевал в горах.

Ед часто говорить, що сни мають велике значення, і схвильований тим, що ці сни він бачить все частіше і частіше. Але ще більше його хвилює злочинність, яка стрімко виходить з-під його контролю. Шериф перестав встигати за злочинцями: вони молодші, у них швидкі машини і сучасна зброя, а йому залишається тільки приїжджати на місця злочинів і заповнювати протоколи.

Це і є основна ідея фільму: можливо, шериф став занадто старий для цього світу, і тепер людям потрібен хтось молодший і сильніший, хто міг би розігнати згущуються темряву, як це робить батько Еда. Що стосується першого сну, то, може бути, герою просто потрібен новий гаманець?