ТОП-5 «зірок» у Верховній Раді: невдалі походи артистів в політику (ФОТО+ВІДЕО)

11/11/2015     Автор: Ігор Нагорний
ТОП-5 «зірок» у Верховній Раді: невдалі походи артистів в політику (ФОТО+ВІДЕО)

У стінах парламенту працювали Святослав Вакарчук, Руслана Лижичко, Злата Огневич та інші

Українські діячі культури регулярно з'являються в перших десятках виборчих списків партій і пробують свої сили на політичній арені. Артисти, які отримують мандати народних депутатів, часто самі ж від них відмовляються через деякий час.

Святослав Вакарчук – №15 у виборчому списку НУНС

Ім'я Святослава Вакарчука з'явилося в виборчому списку "Нашої України-Народної Самооборони" (НУ-НС) на позачергових парламентських виборах у 2007-му. До цього музикант разом з Русланою та Олегом Скрипкою виступав на концертах на підтримку Віктора Ющенка, брав участь у Помаранчевій революції.

За квотою НУ-НС пост міністра освіти зайняв батько Святослава – Іван Вакарчук. Сам же музикант увійшов до Комітету свободи слова та інформації. За перший рік роботи Вакарчук виступив у парламенті всього п'ять разів. При цьому сам він заявляв, що досить плідно працював у стінах ВР.

"Частина моїх пропозицій увійшла в деякі законопроекти, але оскільки завдання Комітету свободи слова та інформації не вважалися пріоритетними, то жоден із законопроектів так і не дійшов до голосування в сесійній залі. За винятком Закону "Про обмеження реклами тютюну та алкоголю", який був зроблений ще раніше, а ми його тільки доробляли. До речі, за нього я мав дуже жорсткі суперечки як з моїми колегами по комітету, так і з іншими депутатами", – розповідав Святослав Вакарчук про свою роботу в парламенті.

Вже у вересні 2008 року Вакарчук заявив, що він знімає з себе депутатські повноваження. Музикант пояснив, що "політичне життя в країні звузилося до безжальної сутички за владу" і буде чесно, якщо він піде з Верховної Ради.

1106621

Вакарчук із батьком

"Безперервні міжпартійні та внутрішньопартійні суперечки, якими так переймаються ті, хто мають вести Україну вперед, деморалізують суспільство всередині країни, і підривають її авторитет назовнi. Політичне життя держави звузилося до безжальної сутички за владу. Її жертвами стають не лише моральні принципи, а і національні інтереси, про які так часто говорять політики всіх кольорів і таборів", – заявив Вакарчук

Руслана Лижичко – №5 у виборчому списку "Нашої України"
 

У 2006-му році, після тріумфу на Євробаченні та активної участі у Помаранчевій Революції, Руслана Лижичко з'явилася у виборчому списку блоку "Наша Україна". Працювала співачка в Комітеті з питань інформаційного забезпечення європейської інтеграції. У парламенті скаржилися – Руслана прогулює сесії і з'являється в Раді дуже рідко.

Під час своєї роботи в парламенті Лижичко планувала курирувати Харків. Вона заявила, що відкриє там депутатську приймальню і в першу чергу буде приділяти увагу місцевим інтернатам та дитячим будинкам.

1077666

Через рік роботи Лижичко заявила про свій відхід з політики і від мандата відмовилася.

"Думаю, я з числа небагатьох наївних людей, які пішли в політику з ідеологічних переконань. Але виявилося, для багатьох – це лише піарні слогани. Коли зрозуміла цю правду життя, була страшно розчарована. З Верховної Ради я вийшла зовсім іншою людиною, сильно подорослішим , дивився на світ без рожевих окулярів. Політика підірвала моє уявлення про мораль і про життя в цілому", – розповіла вона

 

"Думаю, я з числа небагатьох наївних людей, які пішли в політику з ідеологічних переконань. Але виявилося, для багатьох – це лише піарні слогани", – розповіла вона в інтерв'ю "Фактам".

Таїсія Повалій – №2 у виборчому списку "Партії регіонів"

У 2012-му році Таїсія Повалій балотувалася в народні депутати від "ПР". При цьому співачка зайняла друге місце у виборчому списку, першим був Микола Азаров. У парламенті Повалій стала членом Комітету з питань культури і духовності. Як повідомив на своїй сторінці в соцмережі її колега Олександр Бригинець, вперше на засіданні комітету Повалій з'явилася тільки в березні 2013-го. 

Вже в 2014 році, після Революції Переваги, Повалій покинула ряди "Партії регіонів". Частина засідань співачка не відвідувала, а на виборах у 2014-му у Верховну Раду більше не балотувалася і повноцінно повернулася до своєї творчої кар'єри, яку, до слова, вона не залишала і під час депутатства.

1054498

Злата Огневич – №26 у списку "радикалів"

Злата Огневич потрапила до парламенту за списком "Радикальної партії" Олега Ляшка в 2014-му. Співачка, яка представляла Україну на Євробаченні в 2013-му (посіла третє місце), у парламенті планувала займатися питаннями культури. Увійшла до складу комітету з культури і духовності.

Однак 10 листопада 2015-го Огневич заявила, що за останній рік у парламенті замість реальної плідної законотворчої роботи йде створення непопулярних лобістських законів, відбувається війна однієї політичної сили з іншого, і відмовилася від мандата.

"За цей останній рік замість реальної роботи приймаються корупційні лобістські закони, на користь одного або другого клану. Про культуру сьогодні ніхто не думає. Я йшла в парламент не за мандатом, а тому, що вірила, що у парламент прийшли нові люди, які можуть змінити країну на краще… Як культурний діяч я не бачу своєї необхідності в цьому парламенті", – сказала Огневич.

 

"Як культурний діяч я не бачу своєї необхідності в цьому парламенті", – сказала Огневич.

Місце Огневич найімовірніше отримає 52-річна юрист Тетяна Юзькова. Зараз вона є членом тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, адвокат Адвокатського об'єднання "Шевченківська колегія адвокатів Києва".

Юзькова – дочка покійного глави КС Леоніда Юзькова, якого ЗМІ називають одним з учителів Віктора Медведчука.

1184109

Ніна Матвієнко – №8 "Народного Руху"

У 1998-му році до парламенту за списками "Народного Руху" пройшла співачка Ніна Матвієнко. Правда, працювати депутатом їй не довелося, практично відразу Матвієнко заявила, що у Верховній Раді їй не місце і відмовилася від мандата. Після цього співачка відмовилася від ідеї реалізувати себе в політиці.

1137190

Відзначимо, у вересні поточного року співачка Анастасія Приходько заявила про те, що вона приєдналася до "Радикальної партії" Олега Ляшка. Вона планує зайнятися культурою Києва.

"Ну що ж – зробила рішучий крок. Так, знайдеться багато людей, які запитають: "Навіщо тобі це?". Пояснюю. Я – корінна киянка. Я обожнюю своє рідне місто, і я хочу зробити його краще! Я не економіст, не фінансист і антикризовий менеджер. Я – людина мистецтва, людина культури. Саме культурою я буду займатися, дай Бог! Культурою міста Києва", – написала співачка на своє сторінці в Facebook. Проте пізніше співачка передумала і заявила, що вона залишиться "волонтером мистецтва".