У Польщі серіал про українок б’є рекорди телеперегляду (ФОТО, ВІДЕО)

09/10/2015     Автор: Ігор Нагорний
У Польщі серіал про українок б’є рекорди телеперегляду (ФОТО, ВІДЕО)

Перший польський канал громадського телебачення (TVP1) від вересня розпочав показ серіалу «Дівчата зі Львова» (Dziewczyny ze Lwowa). Головні героїні – це українки, які працюють у Польщі, а точніше – львів’янки, які приїхали до Варшави на заробітки.

Кожної неділі у вечірній прайм-тайм майже чотири мільйони поляків припадають до екранів телевізорів і спостерігають за пригодами українок у польській столиці.

VSM-4qCCVp0

Частина польських ЗМІ прихильно оцінює перші чотири серії «Дівчат зі Львова», що вже були показані в ефірі, інша частина критикує авторів за розповсюдження стереотипів і польсько-українську мовну суміш героїнь.

А статистичні дані вказують, що теленовела про українок, маючи глядацьку аудиторію у 3 мільйони 720 тисяч і обігнавши за кількістю глядачів популярний польський серіали «Блондинка», програму «Оплески, оплески» та естрадне шоу «Тільки музика», вийшла в лідери польського телеринку.

Втім самі українки, що працюють у Варшаві, сприймають серіал не однозначно. Видання провело бліц-опитування і опублікувало кілька анонімних вражень від українських заробітчанок:

«У цьому фільмі кожний себе впізнає, це настільки правдиво, що я навіть не знаю, хто так по-справжньому міг це відтворити. Усі мої знайомі навіть не можуть підібрати слів, настільки це правдиво показано».

original

«Фільм трохи образливий і трохи правдивий. Тішусь, що такий фільм створено, бо це про нас. І там показується правда, просто нам соромно це дивитися, бо так воно є: оті наші пиячки [українські чоловіки – ред.], наші жіночки, які так мучаються і терплять».

8f37697ff77e997b726c974b1ca88a25

«Мої враження дуже негативні. Це просто насмішка над бідними українськими жінками, які приїжджають до Польщі і працюють. А отакі багаті польські «пани» часто знущається над ними та висміюють їх в усіх ситуаціях. Маючи гроші, вони вважають, що можуть робити що завгодно. Я подивилася 15 хвилин одної серії і сказала: я цього серіалу більш не дивитимуся».

дівчата-зі-львова

«Якщо ми вже дивимося цей фільм, то хотілося б, аби в ньому грали справді українки. Я не кажу, що ці [польські – ред.] акторки погано грають, і нехай вони навіть постійно говорять [між собою – ред.] польською, але ж коли мама розмовляє з Варшави через Скайп зі своєю дитиною в Україні, то так і хочеться, аби вона говорила українською».

237c75688943d1f5708da23ffabbe842,640,0,0,0